Na černé listině fanoušků Sparty je od září 2012, kdy v domácím utkání nafilmoval penaltu, díky níž Viktoria porazila Spartu 1:0. Oleje do ohně pak přilil výrokem, že prý právě rozhodčí pomohli v minulosti k mistrovským titulům. Reprezentační zadák se prý ale nepřátelskou atmosférou na Letné vykolejit nenechá.

Čeká vás třetí zápas na Letné od doby, kdy musíte poslouchat vulgární urážky na svoji osobu. Myslíte si, že to bude stejné i tentokrát?
Nevím (směje se), ale asi to bude stejné jako předtím. Bude to tak stejné do doby, dokud budu aktivní hráč.

První zápas tím byl hodně ovlivněn, v tom druhém jste říkal, že jste to pustil z hlavy. Jste na to připraven i potřetí?
Poprvé mě to překvapilo, nečekal jsem, že to bude až tak ´hezké´ (směje se). Podruhé už jsem si na to zvykl a beru to jako realitu, že to tak bude. Ostatně, s tím nic neudělám.

Nemyslíte si, že to je už přes čáru, taková nenávist vůči jednomu člověku?
To je každého věc. Já se tehdy po zápase v Plzni se Spartou nepříliš šťastně vyjádřil, takže si za to mohu i sám. Je to prostě tak, ale určitě se za to Spartě omlouvat nebudu.

Když na vás skoro celý stadion devadesát minut řve, dodává vám to ještě větší motivaci se v utkání prosadit?
Určitě to zvyšuje adrenalin. Na druhou stranu nechci být přemotivovaný, protože do takového zápasu se motivace hledá snadno a není dobré ji přepálit. Důležité bude zachovat chladnou hlavu, aby nepřišel nějaký zkrat, třeba vyloučení.

Počítáte s tím, že atmosféra na Letné bude v sobotu až nenávistná, a nejen proti vám?
Ta je tam pokaždé, ale s tím počítáme. Stejně tak i Spartu, když přijede k nám, také nečeká nic pěkného.

Sparta na vás ztrácí tři body a situace jí velí vyhrát. Mohla by to být pro vás výhoda, že soupeř bude muset otevřít hru a vy můžete udeřit z brejků?
Já bych nechtěl jít do takových detailů, průběh utkání může mít spoustu variant. My chceme hrát dobře, prosazovat se kombinačním fotbalem, přehrát Spartu a zvítězit.

Je pro vás psychologická pomoc, že jste na podzim doma porazili Spartu o dva góly a za určitých okolností vám může stačit i porážka o gól?
To určitě ne. Kdybychom do Prahy jeli jen něco hájit, tak to by bylo stoprocentně špatně. To známe i z evropských pohárů, že když v odvetě něco hájíme, tak výkon nebývá dobrý. Na Letnou jedeme s tím, jako bychom měli stejně bodů jako Sparta. Chceme si to s ní rozdat jako rovný s rovným a určitě nekalkulujeme s tím, že i prohra o gól může být dobrá. To ani náhodou.

Nemůžete mít v hlavách, že vám za určité konstelace může stačit uhrát na Spartě remízu?
To bych neřekl. Je ale pravda, že by pro nás bylo dobře, kdyby po sobotním utkání na Spartě byl stejný bodový odstup jako nyní.

Nemrzí vás, že jste nedokázali doma s Mladou Boleslaví alespoň remizovat?
Samozřejmě, ale na druhou stranu jsme předtím dokázali vyhrát devět zápasů v řadě. Byly tam i zápasy, kdy jsme nepodali příliš dobré výkony, a přesto jsme vyhráli. S Boleslaví se nám to bohužel nepodařilo, ale bodů máme hodně, Sparta také. My ale máme o tři více, to je realita, a jsme za to vděční.

Asi nepočítáte s tím, že byste na Letné spoléhali výhradně jen na defenzivu?
Za prvé ´zanďoura´ hrát neumíme, a ani tak hrát nechceme. V hlavě to nemáme nastavené tak, že nám stačí prohrát 0:1. My chceme bodovat.

Myslíte si, že zápas na Spartě může rozhodnout o titulu?
To si nemyslím, každý zápas se hraje o stejný počet bodů. Je ale pravda, že když budeme na Spartě bodovat, tak už to pro nás bude hodně nadějné. A kdybychom pak nezvládli zbývající tři zápasy, tak si pak můžeme jen sami sobě drbat hlavu.