Takového fotbalistu by chtěl mít v mužstvu každý trenér. V Plzni kroutí už osmou sezonu a jeho bilance je úctyhodná. Ačkoliv nenastupuje v útoku, je záložník Daniel Kolář s 57 vstřelenými brankami nejlepším střelcem Viktorie Plzeň v historii samostatné české ligy.

Zatím nejúrodnějším obdobím ligové kariéry z pohledu střelených branek byla pro Daniela Koláře sezona 2010/2011, kdy se s třinácti góly stal nejlepším střelcem Viktorie o dvě branky před útočníkem Janem Rezkem.

Kolář tehdy velmi výrazně svými brankami přispěl k historickému prvnímu mistrovskému titulu týmu ze západu Čech. Vloni na podzim už to vydalo, že zkušenému fotbalistovi, který se nejlépe cítí na postu podhrotového záložníka, po řadě gólově tučných sezon poněkud zvlhl prach.

Je ale třeba připomenout, že na nízké střelecké bilanci se výrazně podepsala nepříjemná zlomenina čelisti. „Dan se po zranění na podzim střelecky hledal. Jeho góly nám chyběly. A nepadalo mu to tam ani v přípravných zápasech v zimní přípravě," prohlásil trenér Viktorie Karel Krejčí.

Po prvních dvou kolech jarní části Synot ligy je ale všechno jinak. Kanonýr Daniel Kolář hlásí návrat.

Daniel KolářNarodil se 27. října 1985 v Praze. S fotbalem začínal v Roztokách u Prahy, v deseti letech přešel do Sparty, kde se propracoval až do A mužstva. V osmnácti letech odešel na hostování ve Slovácku, později hostoval v Blšanech. Po návratu na Letnou se radoval z mistrovského titulu a třikrát z vítězství v domácím poháru. Ve Spartě ale nedostával tolik příležitostí, a tak v září 2008 přestoupil do Viktorie Plzeň, kde se stal brzy oporou. V Plzni působí osmou sezonu a je výrazným písmem podepsán pod úspěchy posledních let (3x titul, 1x domácí pohár, 2x Superpohár, 2x účast v základní skupině Ligy mistrů a 2x v Evropské lize). 
S 57 góly je historicky nejlepším střelcem Viktorie v samostatné české lize. Bilance v lize: 270 zápasů/69 gólů, bilance v reprezentaci: 24/2.

Třicetiletý fotbalista zařídil zatím všechny tři jarní ligové branky Viktorie. Dvakrát se trefil proti Slovácku a jediným gólem zápasu rozhodl o důležité výhře nad Teplicemi.

Tři branky, šest bodů. Díky gólům Danila Koláře jsou fotbalisté Viktorie Plzeň i po druhém jarním kole stále v čele tabulky Synot ligy s náskokem tří bodů před svým největším rivalem pražskou Spartou.

Samotný hráč ale svoji gólovou bilanci nepovažuje za nejdůležitější.

„Není vůbec důležité, kdo ty branky dá, hlavní je, že se vyhrálo. To, že jsem vstřelil ty góly já, to už je jen takový bonus," glosoval svůj jarní návrat do role kanonýra Daniel Kolář, který přišel do Plzně v necelých třiadvaceti letech.

„V zimě jsme to probírali, při sestřizích podzimních zápasů jsem mu vyčítal, že se většinou pohyboval v prostorech, odkud góly nepadají, netlačil se tolik do šestnáctky jako dříve. Jsem rád, že se Dan střelecky chytil," říká trenér Karel Krejčí.

Probuzení střelce Daniela Koláře přišlo v pravý čas, obzvlášť, když kanonýr Michal Duriš na jaře hledá podzimní střeleckou formu. Ani herní projev mužstva není zatím optimální, ale Viktoria díky gólům Koláře naplno boduje.

„Jsou to pro nás velmi důležité body," souhlasí Krejčí.