„Rozhodnutý jsem byl hned. Ve fotbale pracuji proto, abych se posouval dál, to učím i hráče. A mým cílem bylo jednou vést špičkový klub, jako je Plzeň. Postupně jsem se proracovával výš, a když přišla ta nabídka, tak jsem ji rád přijal," sděloval Pivarník.

Definitivní ano však vedení plzeňského klubu sdělil až druhý den.

Nad čím jste váhal?
To nebylo o váhání. Důležitá rozhodnutí nechávám uzrát vždy přes noc. Ani nové auto bych si nekoupil hned ten den, co bych se pro něj rozhodl (úsměv).

Je přitažlivé vést nejlepší český tým posledních let, bojovat o účast v evropských pohárech. Zároveň to přináší velký tlak, zodpovědnost. Jste na to připraven?
Je jasné, že sportovní ambice Viktorky jsou ty nejvyšší. Vždyť klub vybojoval už čtyři tituly, prosazoval se na evropské scéně a tomu odpovídá i vysoká kvalita týmu. Pokud bych se toho bál, tak bych nemusel o nabídce plzeňské Viktorie ani přemýšlet.

Roman Pivarník (49)Bývalý obránce či defenzivní záložník, kromě domácí ligy působil i v Rakousku a Izraeli. Po rozdělení Československa přijal české občanství. S trénováním začal hned po ukončení hráčské kariéry. Vedle nižších českých soutěží působil i v Saúdské Arábii, Rakousku nebo na Slovensku. V české lize debutoval v roce 2012 s Olomoucí, do ligy přivedl Jihlavu a naposledy vedl tým Bohemians 1905.

Předchází vás pověst nekompromisního důsledného trenéra. Je to způsob, který chcete uplatnit i v Plzni?
Je to o nastavení pravidel. Nikdy nevedu žádné boje s kabinou, naopak stojím za hráči. Chci, abychom se vzájemně obohatili a byli úspěšní. Hráči tu mají kvalitu obrovskou, ale jen z minulosti se žít nedá.

Co byste chtěl na herním projevu Viktorie změnit?
Plzeň se vždy prosazovala kombinační atraktivní hrou, takže to dobré bych chtěl zachovat, ale něco i zlepšit. Abychom byli aktivnější a hráli celý zápas nadoraz. Prostě být připraveni co nejlépe ve všech oblastech.

Už jste si stihl promluvit s někdejší ikonou týmu a nyní asistentem Pavlem Horváthem?
Ano. Pavla Horvátha znám dobře z jeho hráčské kariéry. Byl to špílmachr týmu, režisér hry a byl jsem zvědavý, jak vnímá fotbal v nové roli. Nechal jsem ho mluvit a z rozhovoru mám dobrý pocit.