Mezi prvoligovými fotbalisty je jedna z letních posil plzeňské Viktorie Diego Živulič raritou. „Snil jsem o tom, že se stanu profesionálním fotbalistou, a jsem rád, že se mi to splnilo. Ale vždycky pro mě byla nejdůležitější škola. Kdykoliv totiž může přijít zranění a fotbal nebudu hrát navždy. Proto je potřeba něco umět, abych se pak dokázal uplatnit v životě,“ vysvětloval chorvatský středopolař.

Pětadvacetiletý rodák z Rijeky přišel do Plzně ze Zlína, kde kopal od podzimu 2014. Češtinu se naučil za tři čtvrtě roku a je tak schopný bez problémů komunikovat s tuzemskými novináři. Kromě rodné chorvatštiny ovládá angličtinu, italštinu a dorozumí se španělsky a německy. „Italština je můj polomateřský jazyk. Babička se totiž narodila v Novigradu, ale tehdy celý region patřil Itálii. U starších lidí je tam řeč stále slyšet. Nejsem tedy typický Chorvat,“ poznamenal s úsměvem Diego Živulič.

Jeho vysněným klubem je italský gigant AC Milán. „Bylo by pěkné zahrát si za něj, protože je to můj oblíbený klub,“ prozradil milovník pizzy, tatranky a nutelly.

Češi jsou podle Živuliče skromnější a disciplinovanější než Chorvati. „Jinak odlišností moc není,“ dodal.

Máte za sebou první trénink v Plzni. Jaké z něj ve vás převládají pocity?
Velice jsem se těšil na první trénink v Plzni. Nemůžu říct, že nebyl náročný, ale to tak má být. Je horko, což je složité pro trénování. Je tady úplně super zázemí. Právě zázemí je podle mě pro hráče velmi důležité k prosazení se v Plzni.

Jak vnímáte konkurenci?
Konkurence patří k Viktorce a mančaft, jako je Plzeň, to musí mít takhle nastavené. Pokud chce klub hrát evropské poháry, ligu a domácí pohár, tak potřebuje široký kádr a konkurence musí být. Každopádně ji vnímám jako pozitivní věc.

Jaké si dáváte naděje na prosazení do základní sestavy?
Řekl bych, že jsem teď načal novou kapitolu ve své fotbalové kariéře. Začínám od nuly a všechno, co jsem dokázal ve Zlíně se maže. Musím dokázat, že Viktorka neudělala chybu, když mě koupila, a že si zasloužím být ve Viktorce. Přeju si a budu bojovat o místo v sestavě.

Je pro vás snazší, že v Plzni jsou vaši bývalí spoluhráči ze Zlína Tomáš Hájek a Tomáš Poznar?
Samozřejmě. Je to pozitivní věc. Ale už jsem si všiml, že i ostatní kluci v kabině jsou úplně v pohodě. Nejsou tady pouze Tomáš Hájek a Tomáš Poznar, kteří by mně chtěli pomoct. Šatna je v klidu a doufám, že brzy mezi kluky zapadnu.

Vedle koho máte místo v šatně Viktorie?
Sedím vedle Kuby Řezníčka a Erika Janžy.

Na soustředění v Rakousku Viktorii čeká anglický Watford z Premier League. Souhlasíte, že to bude kvalitní prověrka před ligou a evropským pohárem?
Podle mě utkání s Watfordem je skvělá věc, protože mužstvo se vždycky více vyhecuje proti silnému soupeři. Pro nás je jenom dobře, že narazíme na klub z první anglické ligy. Letní příprava v Plzni je těžká, ale na druhou stranu Watford bude mít v nohou také ostré tréninky na novou sezonu. Ale samozřejmě konfrontace s takovým soupeřem v přípravě láká.