VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mráz do dvaceti stupňů fotbalistu neohrozí, tvrdí lékař

Plzeň - Fotbal je už dávno celoročním sportem, hráči se připravují či nastupují k zápasům i tehdy, když rtuť teploměru klesá hluboko pod nulu.

27.1.2010
SDÍLEJ:

Jaroslav NovákFoto: Archiv

Co když ale teploměr ukazuje například minus dvacet stupňů Celsia? Nemůže už potom dojít k ohrožení zdraví fotbalistů? „Při teplotách do minus dvacet stupňů by mráz zdravého a dobře trénovaného fotbalistu neměl ohrozit. Tohle ale platí, když je bezvětří, pokud fouká silnější vítr a k tomu je ještě vyšší vlhkost vzduchu, posunul bych hranici zhruba na minus patnáct stupňů,“ říká Jaroslav Novák z Ústavu tělovýchovného lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Nutné je podle něj dbát na správné oblečení. „Při vysokých mrazech přichází v úvahu nebezpečí omrzlin akrálních částí těla, to znamená prstů rukou, nohou a v obličeji. Samozřejmostí jsou v takovém klimatu čepice, rukavice a vhodné ponožky a obuv,“ připomíná plzeňský lékař.

Důležité je rovněž správné rozcvičení a zahřátí těla včetně strečinku před utkáním. „U profesionálních fotbalistů toto nehrozí, ale amatéři by rozcvičení neměli podcenit. Terén bývá kluzký, tvrdý a nedostatečné rozcvičení výrazně zvyšuje vinou zhoršené pohybové koordinaci riziko úrazu. S tím souvisí samozřejmě i nutnost kvalitní obuvi,“ zdůrazňuje Novák.

Při velkých mrazech také dochází k vyššímu energetickému výdeji, energetický potenciál organismu se rychleji vyčerpá. Po náročnějším tréninku či utkání v těchto podmínkách je tak velmi důležitá regenerace. „K ní patří nejen vhodná teplá sprcha či koupel, popřípadě masáž po výkonu, ale také optimální výživa. Na místě jsou glycidové doplňky výživy v podobě tyčinek müsli, kukuřičných lupínků, energetických gelů či tyčinek, ale i pudinků, ovesných vloček nebo třeba tatranek,“ uvádí příklady Jaroslav Novák.

Z laického pohledu představuje možná největší riziko mrazivý vzduch, přicházející do plicních sklípků a tak ohrožující dýchací cesty v nejhorším případě omrznutím. „Toto však v žádném případě nehrozí. Vzduch proudící dýchacími cestami se rychle ohřívá, takže například při okolní teplotě minus pět stupňů je teplota vzduchu po průchodu nosem přes osmnáct stupňů a než se dostane do plic, je prakticky stejná jako je tělesná teplota,“ vysvětluje lékař.

„Navíc plocha, na níž dochází v plicích k výměně dýchacích plynů, je devadesát čtverečních metrů prohřátého povrchu. Když na něj rozprostřeme okolo tří litrů vdechnutého vzduchu pří výkonu, jedná se o téměř zanedbatelnou zátěž,“ dodává.

Větší pozor by si měli podle něj dát jen alergici. „U nich by chladnější vzduch v dýchacích cestách mohl vyvolat bronchospasmus. To však už patří do jiné problematiky,“ uzavírá Jaroslav Novák.

Autor: Václav Vacek

27.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Politika je živila, musí se poohlédnout jinde

Tomáš Mertl se stal potřetí otcem.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Na volby vyrazil Plzeňan trabantem

Plzeň - Josef Odehnal dostal automobil v roce 1995 od své tchyně.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Horušany - V sobotu 21.10.2017 se v horušanské hospodě U dvou kaštanů uskutečnil již pátý ročník kuchařského festivalu, který pořadatelé nazvali C.k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.  

Užijte si advent v klidu. Jděte za kulturou do Besedy

Plzeň - Zažít advent v klidu a pohodě je pro mnohé nesplnitelný sen. Udělat si příjemný či sváteční večer i těsně před Vánoci je přitom snadné. Měšťanská beseda nabízí ke konci roku několik divadelních představení či koncertů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT