Bezvětří, sedm stupňů na nulou, chvílemi příjemný a jemný déšť. Pro fotbalisty zkrátka ideální sportovní počasí. A v těchto podmínkách sehráli fotbalisté Viktorie do devatenácti let další mistrovské utkání nejvyšší soutěže staršího dorostu. Na "umělku" do Luční ulice v Plzni přijel nepříjemný a nevyzpytatelný soupeř – středočeská Mladá Boleslav, která bojuje o setrvání mezi českou elitou. Favoritem byla bezpochyby třetí Plzeň, která v podzimním vzájemném utkání rozstřílela svého soupeře z města automobilů na jeho hřišti jednoznačně 5:0.

Viktoria Plzeň U19 - Mladá Boleslav U19Zdroj: Deník / Mangl Martin

Jenže úvod utkání byl překvapivě velmi vyrovnaný. Hrálo se opatrně, ale velmi bojovně. Ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu, která by vedla ke zbytečné vedoucí brance protivníka. Hráči si nedarovali ani jeden centimetr hřiště, z čehož pramenilo velké množství tvrdých soubojů – nutno podotknout, že leč tvrdých, tak čistých, takže rozhodčí svou píšťalku mohl nechat v klidu odpočívat… První velkou příležitost si tak domácí vytvořili až v polovině prvního dějství. A byla opravdu obrovská. Aktivní Tomáš Kepl se na hranici velkého vápna elegantně zbavil svých dvou strážců a z úhlu vypálil tvrdě na mladoboleslavského brankáře Mikulce. Ten však předvedl bravurní práci nohama a míč pohotově vyrazil. Vedoucí branku si Viktoriáni připsali až čtyři minuty před koncem prvního dějství. Na pravé straně zamíchal s míčem agilní Jakub Selnar a přesným centrem našel nabíhajícího Martina Petra, který nádhernou akci zakončil brilantním gólem hlavou. Radost hráčů v červenomodrých dresech byla obrovská ..

Do druhého poločasu vstoupili domácí fotbalisté stejně jako končili poločas první – aktivně, tlakem a velkým množstvím brankových příležitostí. Bohužel, stav i díky nepřesnostem v koncovce nebo spolehlivě chytajícímu gólmanovi hostů, zůstával i nadále jen jednogólový.A to se Plzeňanům následně vymstilo. Mladá Boleslav se totiž postupem čase vymanila z tlaku domácích borců a sama začala vystrkovat růžky. Pravda, příliš nebezpečná nebyla, ale když už, bylo zle. V 65. minutě totiž první střela na branku plzeňského brankáře Valeše skončila gólem. Velmi nešťastným, neboť střela hostujícího Kalabise byla stopery Viktorie několikrát tečována – tady byl sedmnáctiletý gólman Plzně naprosto bez šance. S domácími vyrovnávací branka pochopitelně zamávala a hra byla v tu chvíli vyrovnaná. Když už to vypadalo, že utkání skončí remízou a budou ho muset rozhodnout penalty, přišla pro domácí fotbalisty studená sprcha. Studená? To je vlastně velmi slabé slovo – ledová, to už je daleko přesnější. Dvě minuty před koncem totiž po levé straně domácímu kapitánovi Svobodovi utekl boleslavský Provazník a nezištnou přihrávkou našel na velkém vápně legionáře Yerkhova. Ten v dobrém střeleckém prostoru zachoval chladnou hlavu a přesnou přízemní ránou k tyči překlopil misky vah na stranu svého týmu.

Viktoria Plzeň U19 - Mladá Boleslav U19Zdroj: Deník / Mangl Martin


Viktoriáni ve zbytku utkání včetně nastavení vrhli všechny síly do útoku a vytvořili si nejméně tři skvělé příležitosti. Bohužel, bez gólového efektu. Plzeňští nebyli přesní v zakončení a moc jim "nepomohl" ani hostující brankář Mikulec, který v sobotním dopoledním zápase předvedl velmi solidní výkon.

Plzeňský trenér Jiří Žilák měl po domácí porážce smíšené pocity. „Herně jsme určitě nepropadli. S předvedenou hrou jsem spokojený. Byli jsme silní na míči a vytvořili si spoustu šancí. Bohužel jsme ale nebyli efektivní. Měli jsme vstřelit daleko více gólů - tam vidím důvody dnešní porážky. Bohužel, pustili jsme Boleslav do hry a nakonec s ní prohráli,“ uvedl kouč mladých Viktoriánů.

FC Viktoria Plzeň U19 – FK Mladá Boleslav U19 1:2

Poločas: 1:0. Branky: 41. Petr – 65. Kalabis, 88. Yerkhov. Rozhodčí: Pečenka – Hodek, Šlajs. ŽK: 84. Provazník (Mladá Boleslav). Diváci: 70. Hřiště: UMT Luční.

Viktoria Plzeň U19: Valeš – Kepl (74. Vrba), Uzlík, Míka, Selnar, Šulc, Štursa (82. Karel Žilák), Petr, Svoboda, Bartůněk, Hranáč. Trenér: Jiří Žilák.

Mladá Boleslav U19: Mikulec – Král, Novák, Provazník, Dib Nicholas (57. Moravčík), Mansfeld (85. Para), Yerkhov, Křižák (63. Šimon), Kalabis, Koubek, Kuchař. Trenér: Martin Mrvík.

Obranář v útoku. Výjimečná situace ve hře Talentu, kdy házenkář Jiří Fořt (s míčem) vyráží do protiútoku
Po výhře na Dukle jsme si asi mysleli, že to půjde samo, říká Fořt