Lucern (od zvláštního zpravodaje Deníku) – V české nejvyšší soutěži kosí jednoho soupeře za druhým a vedou ji suverénně bez ztráty jediného bodu. V Evropské lize ale dostali fotbalisté Viktorie Plzeň pořádnou facku – v Lucernu podlehli překvapivě FC Lugano 2:3.
Lekce od týmu, který kráčí ve švýcarské lize od porážky k porážce a patří mu poslední příčka, musí suveréna české nejvyšší soutěže pořádně bolet.

„Zápas byl z naší strany velice pomalý, soupeř nás trestal z rychlých brejkových situací. Samozřejmě po našich chybách v rozehrávce,“ přiznal po zápase zklamaný trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba. Kouč dal oproti zápasu se Spartou šanci pěti jiným hráčům. „Někteří z nich nepředvedli to, co jsme předpokládali. Někteří kvůli zranění nehráli dva měsíce a mohlo to být pro ně složitější. Přiznám se, že jsem od hráčů očekával více. Z tohoto pohledu nám zápas spoustu věcí ukázal,“ konstatoval trenér Pavel Vrba.

„Víme, že v evropských pohárech mají všechna mužstva svoji úroveň. Já to beru jako zápas, který soupeř zaslouženě vyhrál,“ uvedl kouč Plzně. Přitom na začátku utkání bylo zřejmé, že Lugano nastoupilo proti Viktorii s velkým respektem. Jenže fotbalisté posledního týmu švýcarské ligy se brzy oklepali a do hry dali srdce. Výkon Viktorie byl naopak ve srovnání s některými zápasy v české lize, které ubojovali právě srdcem, při vší úctě k soupeři, tentokrát velkým zklamáním.

Útočník Marek Bakoš odmítá, že by Viktoria soupeře podcenila. „Je to Evropská liga, nemáme tendenci podceňovat kterékoliv soupeře. Viděli jsme, že Lugano má kvalitu, mělo nebezpečné, rychlé a silné hráče. To mužstvo není tak špatné, jak si mnoho lidí myslí,“ míní Marek Bakoš. Viktoria tak přišla nejen o tři body, ale také o bonus deseti milionů korun. Naštěstí pro Viktorii boj o druhé postupové místo je před odvetnými zápasy skupiny stále otevřený. V čele je s devíti body suverénní Bukurešť, zbývající tři týmy mají po třech bodech.

„Ve skupině začínáme znovu. Výhodou je, že budeme hrát dvakrát doma. Lugano se výhrou vrátilo do boje o postup. O druhé místo se asi bude hrát až do konce,“ usmívá se Vrba.

Výhru Bukurešti přivítal i Jan Kopic. „Pro nás je dobře, že FCSB vyhrál (na hřišti Beer Ševy 2:1). My si jen můžeme drbat hlavu, protože kdybychom proti Luganu uspěli, měli jsme k postupu už blízko,“ litoval reprezentační záložník.

Šanci napravit propadák bude mí Viktoria už v příštím kole Evropské ligy – doma přivítá právě Lugano. Zvládne Viktoria úspěšně reparát?