Od pátku do neděle se na hřištích v Plzni, Křimicích a Černicích uskutečnil už 12. ročník tradičního memoriálu Stanislava Štrunce, určeného pro dorostenecké celky fotbalistů do devatenácti let. Akci, zahrnutou do projektu Top Junior Sport Plzeň, zaštítil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Mezinárodního měření sil mladých fotbalistů se zúčastnilo šest mužstev. Na hřištích se kromě pořádající Viktorie Plzeň představily také německé týmy Mnichov 1860 a Greuther Fürth. Z Anglie přicestoval Norwich City a Sheffield United. Slovenský fotbal reprezentoval v memoriálu klub MŠK Žilina.

Plzeňští dorostenci se v základní skupině utkali se Sheffieldem United a Mnichovem 1860. Na úvod sice Západočeši podlehli anglickému soupeři těsně 1:2, ve druhém zápase pak zdolali stejným poměrem pozdějšího vítěze memoriálu Mnichov 1860. V utkání o konečné umístění podlehli v duelu o třetí místo anglickému Norwichi až po střelbě pokutových kopů. V celkovém pořadí tak obsadili na domácí půdě čtvrtou příčku.

Finále turnaje bylo čistě německou záležitostí a bylo až nečekaně jednostranné. Mnichovský celek totiž jasně přehrál Fürth poměrem 4:0.

Cílem hráčů Viktorie bylo umístění na pomyslném stupni vítězů, což jim nakonec ve velmi kvalitní mezinárodní konkurenci těsně uniklo.

„První zápas ve skupině proti Sheffieldu se nám nepovedl, protivník nás přehrál bojovností a urputností a my jsme si tím zkomplikovali postup mezi nejlepší celky," potvrdil trenér Viktorie Jiří Žilák.

Ve druhém utkání tak museli viktoriáni uspět proti silnému Mnichovu 1860. „Předvedli jsme diametrálně lepší výkon, velké nasazení i kvalitní hru a těsné vítězství nás posunulo do boje o třetí místo. V něm byl soupeř v první půli aktivnější, vedl, ale my jsme do přestávky vyrovnali. Po změně stran jsme měli více ze hry my, ale v závěru jsme nedokázali své šance využít ke vstřelení rozhodující branky. Pokutové kopy, to je vždy loterie, tentokrát byl šťastnější soupeř," popsal průběh dalších dvou zápasů dorostenců Viktorie trenér Žilák.

„Čtvrté místo v domácím prostředí je sice trochu zklamáním, ale na druhou stranu to pořád bereme jako přípravu na mistrovskou soutěž. Kromě prvního utkání mužstvo předvedlo kvalitní výkony, během turnaje jsme prostřídali všechny hráče," uvedl na závěr Jiří Žilák.