A zatím si vede znamenitě. V pouhých 24 letech koučuje druholigové Klatovy. S hokejem začínal na plzeňském ledě v žákovském věku.

„Na stadion mě přivedli rodiče, ale nejprve jsem ani nemohl sportovat, protože jsem astmatik. Můj zdravotní stav se však zlepšil, a tak mě oslovil pan Ruprecht. V Plzni tehdy měli nedostatek brankářů a já to šel zkusit," vzpomíná na své hokejové začátky Lukáš Zdrha.

V brankovišti se činil, nicméně zasáhl osud.

„U hokeje jsem vydržel do patnácti let, kdy mě bohužel postihlo zranění třísel, po němž už nešlo pokračovat," vypráví Zdrha.

Že je všestranně nadaným sportovcem ukázal záhy, kdy si zahrál hokejbalovou extraligu. „Rok jsem hrál extraligu mladšího dorostu v Dobřanech, ale postupně dostalo přednost trénování. U hokejbalu jsem ale zůstal, hrál jsem jen pro radost okresní soutěže," říká.

O tom, že se začne poctivě učit trenérskému řemeslu, byl přesvědčen ihned po smolném konci kariéry.

„Rozhodl jsem se prakticky hned potom, co jsem skončil. Měl jsem vidinu dostat se do profesionálního hokeje, a když to nebylo možné hráčskou cestou, vydal jsem se na dráhu trenéra," vysvětluje Zdrha.

Gólmanům by měl co nabídnout, přesto se rozhodl jinak. „Trénovat brankáře mě až tolik nebavilo, takže jsem se začal věnovat hráčům do pole," glosuje.

První krůčky ušel mladý kouč v Plzni. „Zkušenosti jsem sbíral postupně. V Plzni jsem začínal úplně nezkušený. Tam mi hodně pomohli trenéři kolem mě, všechno pro mě bylo úplně nové," popisuje.

„Jenže v Plzni o mě neměli zájem a já šel do Rokycan, za což jsem vděčný. Zdokonalil jsem se v trenéřině i manažerských schopnostech a toto angažmá mě prakticky vyneslo až do druhé ligy, což je pro mě velká pocta," děkuje na dálku Zdrha.

V Klatovech se snaží promítnou své znalosti do herní praxe. „Letní přípravu jsme pojali odlišně než jiné týmy, zábavnou formou. Vše jsme směřovali do herního stylu," prozrazuje čtyřiadvacetiletý kouč Klatov.

A jaké jsou ambice mužstva pro letošní ročník? „Síla mužstva se těžko odhaduje, protože až v srpnu se dozvíme, jestli nám Plzeň uvolní nějaké hráče. Chtěli bychom ale proklouznout do druhého kola play-off," vytyčuje metu nadějný trenér.

Kromě trénování druholigového celku se ještě Lukáš Zdrha stíhá věnovat hokejovému potěru.

„S bratrem jsme založili hokejovou školu pro děti (ročníky 2000-2008), kde razíme jiný styl. Vytvořili jsme si originální metodiku, týdenní kemp je zaměřený hlavně na zdravotní a tělesnou výchovu. Kempy se uskuteční v červenci a jsou tři – v Klatovech, Plzni a nakonec v Rokycanech," uzavírá kouč Klatov Lukáš Zdrha.

Martin Šiška