Sobotní duel prvních dvou celků o mistrovský titul se dá bez nadsázky nazvat skutečným hollywoodským dramatem. Zatímco Slovanu stačí k radosti remíza, obhájce prvenství musí vyhrát.

Ten lepší se stane zaslouženým vládcem českého fotbalového království.

„Bude to finále jako prase." Fotbalový veterán z Liberce Jan Nezmar krátkou a prostou (a trochu sprostou) větou přesně vystihl náboj, kterým dnešní souboj mezi prvním a druhým týmem tabulky bude oplývat.

Vyprodaný stadion, rozhodující utkání, obrovské emoce, skvělý fotbal.

Česká nejvyšší soutěž takový zápas už pěknou řádku let nezažila.

„Co víc si divák může přát? Zůstali jsme ve hře před posledním utkáním dva, rozdáme si to z očí do očí. Věřím, že bude plný stadion a že to bude skvělý fotbal," svěřil se liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

S vyprodaným stadionem u Nisy rozhodně počítat může. V pátek dopoledne se prodaly poslední lístky.

Pochopitelně. U Ještědu cítí šanci, o které si před startem sezony mohli nechat jen zdát.

„Když budeme hrát jako teď posledně, dotáhneme to. Plzeň je pod tlakem, oni musejí vyhrát. I když na remízu hrát neumí," konstatoval liberecký gólman David Bičík.

Česká liga ještě nezažila situaci, kdy by si to v posledním kole mezi sebou rozdali dva adepti na titul. Sobota bude výjimečným dnem.

„Je to taková malá Champions League. Je to zápas, ve kterém jde o titul a o Ligu mistrů, takže ho samozřejmě musíme zařadit mezi top utkání, která jsme v letošní sezoně odehráli," prohlásil plzeňský trenér Pavel Vrba.

Viktoria ještě před několika týdny sledovala boje na čele tabulky zpovzdálí a přála titul právě Liberci.

Teď může v případě výhry obhájit zisk mistrovského poháru.

„Většinou, když mančaftu stačí remíza, to malinko svazuje nohy. Doufám, že je to malinko sváže i Liberci. Jedeme tam s tím, že chceme vyhrát. Nic jiného nás nezajímá," vyhlásil plzeňský záložník Milan Petržela.

Jde o hodně. To by mohl naznačovat i předzápasový tah Liberce. Duel, jenž začíná v půl šesté, měl původně řídit sudí Pavel Fraňek. Slovan ale podal písemnou námitku. A proto bude zápas rozhodovat Pavel Královec.

„Komise rozhodčích vyhověla žádosti, aby utkání řídil náš nejlepší mezinárodní rozhodčí. Vyhrazujeme si právo na případné další námitky, že rozhodčí je ze stejného kraje jako hostující mužstvo. Nominací chtěla komise předejít spekulacím," vzkázala Dagmar Damková.