Šéfové západočeského klubu tentokrát přestup, který byl vyřízen během víkendu, dokonale utajili. Na tiskové besedě byl příchod Kovaříka pro všechny přítomné novináře velkým překvapením.

„O Kovaříka jsme usilovali už vloni v létě. Jenže s panem předsedou Peltou nebyla tehdy z mého pohledu rozumná řeč, chtěl moc peněz. V zimě jsme už s přestupem Kovaříka nepočítali, ale poté, co se pan Pelta rozhodl prodávat, využili jsme toho. Všechno se seběhlo velmi rychle a částka, na které jsme se nakonec dohodli, byla smysluplná pro obě strany," komentoval přestup čtyřiadvacetiletého fotbalisty do Plzně majitel Viktorie Tomáš Paclík.

S přestupem nepočítal ani samotný Kovařík, zejména poté, co Jablonec prodal Spartě nejlepšího ligového kanonýra Lafatu. „Byl jsem překvapený, že mě Jablonec pustil. Přece jen se jednalo už o druhého hráče základní sestavy. A přiznám se, že jsem ani nabídku z Plzně nečekal," svěřil se fotbalista, který má na kontě rovnou stovku startů v nejvyšší české soutěži.

Viktorii se upsal na tři a půl roku, přesně na stejnou dobu, po kterou oblékal dres Jablonce. „Je to pro mě velká výzva prosadit se v tak kvalitním mužstvu, kterým Plzeň určitě je. Věřím, že jí svými výkony pomohu k těm nejlepším výsledkům a že jí vynahradím peníze, které za mne zaplatila," řekl Kovařík.

Rodilý Severočech se okamžitě zapojil do přípravy v novém klubu a uplynulý pátek poprvé oblékl dres Viktorie v přípravném utkání proti Ústí nad Labem. Uvedl se výborně, k výhře 5:2 v utkání hraném 4x30 minut přispěl jedním gólem a na druhý přihrál.

I když byl v utkání velmi produktivní, na svém výkonu našel i nedostatky. „Zvykám si na jiný styl hry, trochu jsem se na hřišti hledal. Bylo tam z mé strany hodně ztracených míčů. Postupně se to ale zlepšovalo," hodnotil kriticky své premiérové vystoupení v barvách Viktorie Jan Kovařík.

Jestli může být jeho bývalý spoluhráč z Jablonce David Lafata někomu vděčný za svoji pověst kanonýra, tak je to z velké míry právě Kovaříkovi. Levonohý krajní záložník se stal Lafatovým dvorním nahrávačem.

Zápas Viktorie s Ústím nad Labem ukázal, že Kovařík by mohl plnit stejnou úlohu i v Plzni, zejména ve dvojici s hrotovým útočníkem Stanislavem Teclem. Právě jemu přihrál na gól.

„Standa je obrovsky kvalitní fotbalista, je velmi dobře rychlostně vybaven a má neskutečný čich na góly. Mým úkolem bude ho před brankou hledat. Je dobře, že se to proti Ústí povedlo," komentoval vzájemnou spolupráci obou posil Kovařík.

V Plzni je přesně týden a zatím je spokojen. „Parta ve Viktorii je dobrá, město je krásné. Teď si ještě musíme s přítelkyní najít v Plzni byt a pak budu spokojen maximálně," dodal Jan Kovařík.

Profil Jana Kovaříka

Narozen: 19. června 1988. S fotbalem začínal v Litvínově, kde hrával jeho otec. Dva roky působil ve fotbalové škole v Mostě, jako žák hrával i za Osek a za Teplice, 
v dorostu přestoupil do Slavie Praha, kde debutoval v první lize. Pět utkání v nejvyšší soutěži nasbíral na hostování v Českých Budějovicích, poté se vrátil do Slavie a v létě roku 2009 přestoupil do Jablonce. V něm patřil od první sezony do základní sestavy a odehrál za něj v lize 94 utkání a vstřelil v nich 11 branek. Celkem má na kontě v nejvyšší soutěži 100 zápasů. Šestkrát si zahrál i předkola Evropské ligy a dvakrát v nich skóroval. Bilance v reprezentaci do 21 let: 13 zápasů/2 góly.