Že by konec atraktivního útočného fotbalu, který v posledních sezonách zdobí západočeské mužstvo a díky kterému i plní stadiony?

To v žádném případě!

Fanoušci Viktorie Plzeň mohou zůstat klidní„Směrem dopředu bude systém zachován. To mohu potvrdit. Budeme chtít hrát zajímavý ofenzivní fotbal, na tom se s mým příchodem nic nemění," prohlásil Miroslav Koubek na včerejší tiskové konferenci, na které byl oficiálně představen jako nástupce v pondělí odvolaného Dušana Uhrina mladšího.

Souhlasíte s označením médií, které vás řadí mezi defenzivní trenéry?
Možná takovou nálepku mám, ale nesouhlasím s ní. Když jsem vedl mužstva hrající o postup či o titul, tak nastřílela nejvíce branek. Samozřejmě když jsem měl týmy slabší, co hrály o záchranu, tak těch branek tolik nebylo. Tak to prostě ve fotbale chodí.

Jestli něco v poslední době sráželo Viktorii, tak to byla chabá obranná činnost celého mužstva. Souhlasíte s tím, že ve zlepšení defenzivní hry vás čeká s mužstvem Viktorie spousta práce?
Ano. Pokusíme se vylepšit organizaci defenzivy, jsou potřeba korekce týmové spolupráce. Také je třeba zdůraznit standardní situaci. Ale rozhodně není třeba příliš radikálních zásahů.

Berete angažmá ve Viktorii jako vrchol své trenérské kariéry?
V lize jsem působil na lavičkách Kladna, Baníku Ostrava, Mladé Boleslavi či Slavie. Když jsem skončil ve Slavii, řekl jsem si, že více už mne asi v mé kariéře nečeká. Vidíte, člověk by nikdy neměl říkat nikdy, přišla nabídka z Plzně. Ano, vzhledem k tomu, kde se nyní Plzeň nachází, dá se tohle angažmá považovat za vrchol mé dosavadní trenérské kariéry.

V březnu jste byl nečekaně odvolán z postu trenéra ve Slavii. Dostal jste od té doby nějakou další ligovou nabídku?
Ano, ale po zvážení jsem ji odmítl. Prostě mi nesedla. Nebylo to tak, že bych čekal na něco lepšího. Už jsem moc nevěřil, že dostanu nabídku takového kalibru, jako je Viktoria Plzeň.

Byl jste překvapen, když vám minulý pátek na dovolené v Rakousku zazvonil telefon a generální manažer Viktorie Adolf Šádek vám oznámil, že má Plzeň o vás zájem?
Po pravdě musím říci, že jsem byl překvapený.

Váhal jste alespoň na okamžik nad nabídkou Plzně?
Nabídka na úrovni Plzně se neodmítá, to bych nežil svůj trenérský život. Takové nabídky se neopakují. Z dovolené jsem se vrátil dříve a v neděli nabídku přijal.

Nastoupit na místo kouče po veleúspěšné éře trenéra Pavla Vrby není vůbec snadné. Počítáte s velký tlakem, který na vás bude vyvíjen?
S tlakem na moji osobu počítám a jsem na něj připravený. Mám už toho za sebou dost a nebojím se toho.

Do Plzně se vracíte po třinácti letech. Dají se vůbec obě vaše angažmá v Plzni něčím srovnat?
Nedají. Od té doby klub ušel obrovský kus cesty a vše se tu změnilo. Potkal jsem jen pár lidí, které znám ještě z té doby. Ale i já za tu dobu ušel kus cesty.

Co se vám vybaví, když se v paměti vrátíte o čtrnáct let zpátky, kdy jste přišel poprvé do Plzně?
Plzeň byla tehdy úplně jinde, než je dnes, od té doby urazila obrovský kus cesty, patří mezi top týmy u nás a má jméno i v Evropě. Ekonomická síla se nedá vůbec porovnávat. Když jsem přišel před čtrnácti lety do Plzně, tehdejší ředitel klubu Jaromír Šeterle mi řekl: „Míro, nemáme miliony na drahé posily. Vyber si dva tři šikovné kluky ze třetí ligy a já ti na ně pár stovek tisíc dám. Viktoria tehdy navíc neměla.

Plzeňští fanoušci vám tehdy vyčítali, že jste si přivedl tři hráče z Kladna, odkud pocházíte, Procházku, Bartoše a Marka. Vzpomínáte si?
To si samozřejmě vybavuji. Vidíte, a všichni tři v Plzni vlastně nastartovali velice slušnou ligovou kariéru. Marek byl později dokonce kapitánem Baníku Ostrava a dnes působí v Jihlavě.

Podle vyjádření majitele klubu Tomáše Paclíka bude vaším úkolem pokračovat v generační obměně kádru. Může vám k tomu pomoci i vaše zkušenost z působení u české reprezentace do 19 let?
Úplně bych to nespojoval. Maximálně v tom, že s mladými hráči umím pracovat. Nebo si to alespoň myslím.

Chtěl jste při své příchodu po vedení klubu, aby přivedlo konkrétní hráče?
Rozhodně jsem nějaké posily nepožadoval. Není to nutnost. Já si spíš přeji, aby se uzdravili zranění hráči, jako Rajtoral, Čišovský či Končal. Určitě nebudu hekticky zasahovat do kádru, který jsem ještě neměl možnost hlouběji poznat, i když tým Plzně zná každý trenér. I já.

Patříte k impulsivním trenérům. Myslíte si, že se na lavičce Viktorie budete muset více krotit?
I když tak možná nepůsobím, chci upozornit, že mám zápas z hlediska jeho vnímání plně pod kontrolou. Pokyny, které dávám, jsou výlučně k organizaci hry, není to žádné bezduché prožívání zápasu s týmem. Je to způsob, kterým chci týmu pomoci, připomenout, co jsme si předtím řekli. V Plzni to ale bude v bouřlivé a hlučné atmosféře složitější.

Honí se vám hlavou už nyní myšlenky na nedělní zápas proti Hradci Králové?
Ano, tomu se neubráníte. Naštěstí se mohu opřít o mé asistenty, kteří u mužstva byli už před mým příchodem, nebudu na to sám. Konečné rozhodnutí ale bude na mně.