Je to další z fotbalistů, které do Česka přivedl agent Daniel Chrysostome. Tedy stejný muž, z jehož stáje je i slávistický zázrak Abdalah Sima, o němž se teď čile spekuluje v souvislosti s chystaným přestupem do Anglie.

Ale ze stáje stejného agenta jsou také Emmanuel Tolno, který teď uspěl na testech v Budějovicích, nebo zlínský Cheick Oumar Condé.

Ti všichni začínali českou kariéru v druholigovém Táborsku. Ndiaye tam v minulé sezoně odehrál 13 zápasů, v nichž vstřelil jeden gól.

Modou Ndiaye při čtvrtečním přípravném zápase v Rakousku proti rumunskému Sepsi OSK (1:1).Modou Ndiaye při čtvrtečním přípravném zápase v Rakousku proti rumunskému Sepsi OSK (1:1).Zdroj: fcv/Michal Belšán

„Je to střední záložník, defenzivní. Běžecky je na tom výborně, je to takový fotbalový maratonec,“ charakterizoval 24letého senegalského fotbalistu Jaroslav Větrovský, spoluhráč z Táborska.

A vyzdvihl ještě jednu vlastnost Ndiayeho. „Umí anglicky, francouzsky, ale učí se i česky. Snaží se. Zapojuje se do party,“ pochvaloval si bývalý parťák.

„Je to levák, hodně rád si hraje s míčem. Je podobný typ fotbalisty, jako byl Conde, který šel do Zlína,“ doplnil ještě Větrovský. „Modou může hrát na pozicích šestky, osmičky nebo desítky,“ řekl už dříve pro web Táborska trenér Miloslav Brožek.

Viktoria Plzeň vs. Sepsi 1:1.
FOTO: Remíza s Rumuny, viktoriáni navíc přišli o další dva zraněné

Doma v Senegalu hrál Ndiaye naposledy za klub AS Douanes, v červenci 2018 se vydal do Evropy. Než přišel do Táborska, hrál dvě sezony ve francouzském Thonon Évian jen nižší soutěže.

Do Plzně přišel na testy, ale od první chvíle na sebe výkony na hřišti upozorňoval. „Modou je veliké překvapení. Předvedl výkon, který si zaslouží velkou pochvalu,“ řekl asistent Pavel Horváth po prvním přípravném zápase se Spartakem Trnava.

Ndiaye pak nastoupil i proti Příbrami i Domažlicím a odjel s týmem na soustředění do rakouského Westendorfu, kde v úterý podepsal za přítomnosti svého agenta Daniela Chrysostomeho s Viktorií tříletou smlouvu.

Modou Ndiaye při čtvrtečním přípravném zápase v Rakousku proti rumunskému Sepsi OSK (1:1).Modou Ndiaye při čtvrtečním přípravném zápase v Rakousku proti rumunskému Sepsi OSK (1:1).Zdroj: fcv/Michal Belšán

„V trénincích i v zápasech přesvědčil realizační tým o své kvalitě nejen výkony, ale i správným přístupem,“ uvedl k transferu generální ředitel klubu Adolf Šádek.

„Věřím, že bude pro tým přínosem. Zvlášť v okamžiku, kdy máme zraněného Lukáše Kalvacha,“ připustil Šádek, že angažování mladého Senegalce nahrálo i zranění jedné z opor Viktorie.

Ale Ndiaye si o to řekl svými výkony na hřišti i vystupováním mimo něj. „Do týmu zapadl v pohodě, zvládal velmi dobře i velkou zátěž,“ pochvaloval si i hlavní kouč Michal Bílek.

Upozorní na sebe Ndiaye podobně jako slávista Sima?

Jindřich Staněk při jednom z tréninků v rakouském Westendorfu.
Viktoriáni píší z Westendorfu: Staněk si po obědě zdřímnul a pak šel do brány