Ještě před zápasem tleskaly tribuny třem viktoriánům. Ceny pro nejlepší hráče Synot ligy převzali brankář Matúš Kozáčik, obránce Roman Hubník a útočník Michal Ďuriš.

Jinak ale neměla vyprodaná Doosan Arena v prvním poločase příliš důvodů k potlesku.

„Chceme se s diváky rozloučit v posledním domácím zápase sezony vítězstvím," znělo jednohlasně před utkáním s Jabloncem z kabiny Viktorie.

Jenže v prvním poločase zůstalo ze strany viktoriánů jen u přání. Pohyblivější a důraznější hráči Jablonce využívali každé příležitosti k rychlým brejkům a dvakrát z nich také udeřili. V rozmezí tří minut se opakovaně proti laxní obraně prosadil Mingazov – 0:2.

Z tribun se začal ozývat pískot určený domácím hráčům. Stadion ztichl a dlouhé minuty domácí povzbuzoval jen kotel.

Trenér Viktorie Karel Krejčí nechal o přestávce v kabině Hejdu s Petrželou a do hry poslal Rajtorala s Kopicem. Střídající hráči hru rozhýbali a v 56. minutě Viktoria snížila Ďurišem z penalty nařízené za ruku jabloneckého Pernici.

Tlak Viktorie sílil, probudili se i diváci a hnali svůj tým na zteč. Vyrovnat mohl střídající Kopic, ale z deseti metrů mířil nad břevno. Vzápětí pak hlavičku Koláře vyrazil na brankové čáře jablonecký gólman Valeš.

Vyrovnání se téměř jedenáct tisíc diváků už nedočkalo, ale stadionem i tak začaly obíhat mexické vlny jako předzvěst mistrovských oslav.

Fanoušci odpustili hráčům promarněný první poločas. Se závěrečným hvizdem zaplavily hrací plochu tisíce příznivců
a vypukly mistrovské oslavy titulu číslo 4!

„Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. V tom prvním jsem kluky nepoznával, neplnili jsme nic z toho, co jsme si před zápasem řekli. Byl to nejhorší poločas, který jsme doma sehráli. Bylo to pomalé, v obranné fázi jsme nedostupovali soupeře, Jablonec toho využil a zaslouženě vedl," viděl výpadek svého týmu v první části hry trenér Viktorie Karel Krejčí, který musel o přestávce v kabině zvýšit hlas.

„Důraznější pohovor nám pomohl. Střídající hráči naši hru oživili, bohužel to stačilo už jen na snížení skóre. Porážka je kaňkou na oslavách, na druhou stranu si titulu moc vážím a jsem rád, že jsme ho s předstihem získali a hráčům za to patří dík. Pro mne je to největší úspěch v trenérské kariéře. Teď si užijeme oslavy s fanoušky na náměstí, ale pak se musíme připravit na sobotní zápas se Slavií, abychom ho zvládli," zdůraznil trenér Krejčí, že sezona skončí pro jeho tým až v sobotu.

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 1:2 (0:2)

Branky: 56. Ďuriš z pen. - 15. a 18. Mingazov. Rozhodčí: Franěk - Hock, Kubr. ŽK: Karavajev, Valeš (oba Jablonec). Diváci: 10 832.

Plzeň: Kozáčik - Hubník, Baránek, Hejda (46. Rajtoral), Limberský - Hrošovský (77. Krmenčík), Vaněk - Petržela (46. Kopic), Kolář, Kovařík - Ďuriš. Trenér: Krejčí.

Jablonec: Valeš - Karavajev, Pernica, Rossi, Hybš - Hübschman - Masopust (46. Trávník), Greguš, Pospíšil, Mingazov (57. Hanousek) - Doležal (67. Wágner). Trenér: Frťala.