Už před týdnem měly slibně našlápnuto fotbalistky Viktorie Plzeň k bodovému zisku. Na hřišti silného Slovácka to však ještě nevyšlo.

Důležitý včerejší souboj s Pardubicemi, které se nacházely před zápasem na posledním místě s dvoubodovou ztrátou právě na Plzeň, ale viktoriánky dovedly do vítězného konce a posunuly se do klidnějšího středu tabulky.

Úvod zápasu vyšel Plzeňankám, do jejichž sestavy se vrátila kanonýrka Miroslava Mrázová po nuceném čase stráveném v karanténě, na jedničku. Právě plzeňská střelkyně otevřela gólový účet utkání, když po pěkném pasu Beštové mezi bekyně zkušeně zakončila samostatný únik.

O čtyři minuty později bylo na domácí straně ještě veseleji. Po centru Ivaničové přečkaly Pardubice první i druhou střelu, na dorážku Elišky Němcové byly však krátké.

Domácí tým mohl přidat ještě další branky, nicméně své šance nevyužil.

Následně se však karta rychle obrátila. Nedorozumění v plzeňské obraně vyústilo v pokutový kop, jenž Novotná s přehledem proměnila.

Matěj Hybš v akci.
Posílené béčko Viktorie zdolalo rezervu Jablonce

Tento moment Plzeňanky zcela vykolejil a přenechaly iniciativu hostujícím hráčkám. Ty stihly ještě do konce půle vyrovnat po přesném zásahu Ninczové.

Poslední slovo v první části měly ale viktoriánky. Po rohovém kopu se odrazil balon k Petře Ivaničové, která z hranice vápna poslala nádhernou střelou svůj tým znovu do vedení.

„Prvních dvacet minut bylo z naší strany výborných. Vypracovali jsme si ještě další příležitosti, ale bohužel jsme je neproměnili. Následně jsme udělali hrubou chybu v obraně a po inkasované brance jsme zpanikařili. Úplně jsme vypadli na deset minut ze hry a Pardubice vyrovnaly. Naštěstí jsme se ještě na konci prvního poločasu zvedli a vstřelili jsme třetí gól,“ popisoval hektickou první část trenér Plzně Daniel Prokop.

Po přestávce držely Západočešky těsné vedení do 60. minuty, kdy na jejich kopačky dala větší pocit jistoty Ivaničová, které naservírovala Mrázová míč do prázdné branky.

„Až na dva momenty, kdy jsme podcenily určité situace v obraně, byl zbytek zápasu v naší režii. Mohlo to být z naší strany určitě klidnější, protože jsme opět neproměnili další vyložené šance. Zbytečně přehráváme situace v zakončení, což nás stojí v konečném součtu strašně sil,“ vysvětloval plzeňský kouč, který si oddechl, že jeho tým uspěl v klíčovém zápase.

„Hráli jsme o šest bodů a utkání jsme zvládli, což je důležité. Musíme ale zapracovat na zakončení a také na tom, abychom nedělali tolik minel v obraně, po nichž pak zbytečně znejistíme a děláme si zápasy složitější,“ je si vědom Daniel Prokop.

Plzeň - Pardubice 4:2

Poločas: 3:2. Branky: 45+3. a 60. Ivaničová, 11. Mrázová, 15. Němcová – 35. z PK Novotná, 45. Ninczová.

Sestava Plzně: Radová – Markelová (90+1. Nesvedová), Tauberová, Nehodová, Beštová, Pacandová (90+1. Horáčková), Kolorosová (66. Vargová), Ivaničová, Polcarová (80. Pavlíčková), Němcová (80. Mikešová), Mrázová. Trenér: Daniel Prokop.