Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth ale s koučem našel velmi brzy společnou řeč a oba mají zásadní podíl na tom, že Viktoria se už několik let hřeje na výsluní českého fotbalu.

I ostříleného fotbalistu nedělní loučení s trenérem Vrbou po utkání s Příbramí dojalo. „Trenér tu strávil dlouhou dobu, měl s námi úspěchy. Někdy jsem doma i v nadsázce říkal, že jsem s ním v posledních pěti letech strávil více času než s manželkou," rozesmál novináře na tiskové besedě kapitán Viktorie.

Jak jste vnímal na hřišti po utkání s Příbramí loučení s trenérem Vrbou, kterému ve stoje tleskal celý stadion?
Zažili jsme za tu dobu spolu spoustu věcí, o kterých se nám snad ani nesnilo. To samozřejmě v duších zanechá stopy. Nedivím se, že to dnes bylo dojemné.

Jak těžké bylo soustředit se na zápas s Příbramí pod dojmem loučení s Pavlem Vrbou?
Vůbec jsem na to nemyslel. Domnívám se, že na to nemyslel nikdo na hřišti. A troufnu si říci, že to bylo v první půli vidět. Dominovali jsme a měli jsme dát více gólů. Možná ke konci zápasu o tom někdo přemýšlet začal. Osobně jsem si to ale nepřipouštěl.

Co říkáte tomu, že trenér Vrba vydržel v jednom klubu přes pět let a za svého působení sbíral jeden úspěch za druhým?
To, že byl v Plzni takovou dobu, je vlastně výjimečné, v Čechách je to něco ojedinělého. To, že to takhle dlouho vydrželo, je úspěchem všech, kteří se na tom v klubu podíleli. Trenér se se teď rozhodl jít jinou cestou a nám nezbývá, než mu popřát, aby se mu dařilo dál.

Při loučení po utkání jste se přidali ke kotli a postavili jste se k trenérovi čelem. Bylo to předem domluvené a nebo spontánní?
Domluvené to nebylo. Mně přišlo normální, že když je to trenérova rozlučka, abychom se tentokrát připojili na stranu fanoušků. Myslím si, že to bylo dobré zakončení celé té rozlučky. My tady zůstáváme a trenér odchází. Podle mne to bylo celkem povedené a samozřejmě i spontánní.

Trenér Vrba v nadsázce říkal, že možná domluví přípravný zápas reprezentace v Plzni s Andorrou, abyste si mohl připsat jubilejní dvacátý start v reprezentaci. Co na to říkáte?
Já ale nevím, jestli budu mít v té zimní pauze čas…

Jak moc se podle vás za těch pět let v Plzni trenér Vrba změnil?
Všichni jsme o pět let zestárli, to je jasné. A jemu určitě přibylo z nás pár šedivých vlasů. Tím, jak jsme v těžkých zápasech získávali zkušenosti, získával je i on sám jako trenér. A věřím, že je ještě zúročí. Co se týká postavy, tak já jsem za tu dobu určitě přibral. A jestli přibral trenér, tak to nevím (směje se).

Trenér Vrba řekl, že jste hráčem, kterému v Plzni rozdal nejvíce pokut. Byl trenérem, který vám rozdal nejvíce pokut ve vaší kariéře nebo ho někdo ve vašem nějakém jiném angažmá předčil?
Já to řeknu jinak. Musím ho pochválit, protože to byl trenér, který mně také nejvíce pokut odpustil.

Bavíte se v kabině o jménech možných nástupců trenéra Pavla Vrby ve Viktorii?
Samozřejmě že jména, která se objevují v médiích, sledujeme. A jestli se mne někdo na to bude ptát, tak to bude v každém případě hlas poradní, na to jsou v klubu jiní lidé, aby zvolili správného trenéra. Mužstvo je na něco zvyklé a já osobně si myslím, že by to nechtělo nějaký zásadní řez. Je to ale jen můj názor a možná se pletu. Rozhodnutí budu určitě respektovat a pokusím se udržet si takovou výkonnost, abych ještě nějaký čas mohl v mužstvu být.

Je to podle vás tak, že s novým trenérem se všichni hráči postaví na stejnou startovní čáru a budou bojovat o místo v sestavě?
S novým trenérem přijdou určitě i nové šance především pro hráče, kteří toho doteď tolik neodehráli a boj o sestavu určitě znovu nastane, což je dobře. A uvidíme, jak to bude fungovat na jaře.

Obáváte se změny, která tady 
s příchodem nového trenéra nastane?
Já? Bojím se pátého prosince, aby mě neodnesl čert… Ne, určitě se nebojím a ani nevím, proč bych se měl bát. Možná to bude můj poslední trenér, ale já opravdu nevidím důvod, proč bych se měl bát. Navíc to nemohu ovlivnit, stejně jako jsem nemohl ovlivnit odchod trenéra Vrby.