Takové počasí přivítalo včera fotbalisty Viktorie Plzeň v Petrohradu, kam výprava českého mistra dorazila v půl jedenácté dopoledne středoevropského času po dvouhodinovém letu z Prahy.

V Petrohradu ale bylo už v tu chvíli o dvě hodiny více.

Rychlé odbavení na letišti a ještě rychlejší přesun do hotelu. Potom oběd a pro většinu výpravy klid na pokojích.

To ale neplatilo pro trenéra Pavla Vrbu a kapitána mužstva Pavla Horvátha. Ti už ve dvě hodiny odpoledne odpovídali novinářům na otázky na tiskové konferenci na stadionu Zenitu.

Proč tak brzy?

Odpověď je jednoduchá. Včera večer se na stejném stadionu uskutečnil zápas Ligy mistrů mezi domácím Zenitem a Austrií Vídeň. A tiskovka Viktorie byla v původním programu jaksi navíc, a tak se musela uskutečnit co nejdříve, aby pak už byl prostor jen pro utkání s Austrií.

Zejména kapitán Viktorie sršel na tiskovce dobrou náladou. Nejvíce přítomné novináře udivil, když japonskému novináři, který přijel do Petrohradu kvůli největší hvězdě CSKA, záložníku Hondovi, odpovídal plynulou japonštinou.

„Aha, on ale vlastně nikdo nerozumí. Tak teď raději česky a s překladem do ruštiny," rozesmál všechny Pavel Horváth, který uplatnil znalost jazyka z doby svého angažmá v Japonsku.

A japonský novinář? Ten se celý překvapený uctivě klaněl plzeňskému kapitánovi ještě čtvrt hodiny po skončení tiskové besedy.

Trenér Pavel Vrba i Pavel Horváth si stačili prohlédnout alespoň krátce travnatou plochu hlavního stadionu, kde se dnes odehraje duel s CSKA. A stavem hrací plochy byli oba nadšeni.

„Trávník je v perfektním stavu. Jenom doufám, že nám ho kluci ze Zenitu a Austrie v úterý večer moc nerozkopou," žertoval Horváth.

Právě kvůli utkání Zenitu s Austrií nemohli fotbalisté Viktorie Plzeň absolvovat včerejší předzápasový trénink na hlavním stadionu, ale v tréninkovém centru, nebo také báze, Zenitu.

Báza je od hlavního stadionu vzdálená jen deset kilometrů, ale v odpolední dopravní zácpě téměř pětimilionového města trvá přejezd i tři čtvrtě hodiny.

„Zácpy tu jsou, ale mnohem menší než v Moskvě. I proto jsem rád, že se utkání hraje v Petrohradu," prohlásil Pavel Horváth.

Trenéra Vrbu mrzelo, že si jeho tým nemohl vyzkoušet trávník hlavního stadionu, ale potěšila ho kvalita hrací plochy. „To je velké plus. Je to mnohem lepší, než kdybychom museli hrát někde na hlíně," uvedl kouč Vrba.