Už tehdy český reprezentant Vladimír Darida věděl, že je to jeho poslední zápas v dresu západočeského klubu a že druhý den se představí v novém působišti, v bundesligovém Freiburgu.

V utkání proti Mariboru ale nic neošidil a rval se naplno stejně jako jeho spoluhráči o postup do vysněné soutěže.

Neměl obavy, že se může zranit a že by z pohádkového angažmá mohlo sejít?

Nic takového.

„Na to jsem opravdu nemyslel. Jediné, co mě na hřišti zajímalo, bylo, že chci klukům co nejvíce pomoci k postupu do Ligy mistrů," říká Vladimír Darida.

Nevadí mu, že si Ligu mistrů, kterou pomáhal Viktorii Plzeň v průběhu kvalifikace vybojovat, ve Freiburgu nezahraje?

„Vím, že Liga mistrů je víc, ale i v Evropské lize jsou kvalitní mužstva a věřím, že i tam mě s Freiburgem čekají těžké zápasy," zdůrazňuje český reprezentant.

Vladimír Darida se však do Česka ještě letos na podzim vrátí. Páteční los základních skupin Evropské ligy totiž přisoudil Freiburgu také Slovan Liberec.

Třiadvacetiletý záložník měl nabídky z celé Evropy, nakonec se rozhodl pro bundesligu.

Ostatně, kdo by si nechtěl zahrát tak prestižní a fanoušky nejvíce navštěvovanou evropskou ligovou soutěž?

„Bundesliga je jednou z nejkvalitnějších soutěží na světě. Určitě nebude nic lehkého se v ní prosadit, ale já pevně doufám, že to zvládnu," věří.

A co ho na bundeslize nejvíce přitahuje?

„Na zápasy tam chodí plné stadiony a to je jedno z největších lákadel," těší se na jedinečnou atmosféru bundesligových zápasů.

Nebojí se ani tlaku, který ho jako nejdražšího hráče v historii klubu čeká.

„Vím, že něco takového přijde, ale s tím samozřejmě počítám. Věřím, že to nakonec ustojím a všechno dobře dopadne," přeje si fotbalista, který zaujal vytříbenou kopací technikou už jako žák.

Když mu bylo třináct let, vyhrál dovednostní soutěž pro mladé fotbalisty soutěž pořádanou Deníkem.

Mezi slalomovými tyčemi ho kvůli malé postavě nebylo skoro vidět, ale balon měl na noze jako přivázaný. Své o hlavu větší soupeře s přehledem porazil.

„Na tu soutěž Deníku si dobře vzpomínám. Z vítězství jsem měl tehdy velkou radost," vrací se o deset let zpátky hvězda Freiburgu.

Odměnou mu kromě věcných cen byl i několikadenní prázdninový pobyt v kempu pro mladé talentované fotbalisty nedaleko Stuttgartu.

„Byla to paráda, pěkně jsem si to tam užil. Tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se po deseti letech do Německa vrátím jako profesionální fotbalista bundesligového klubu," usmívá se Vladimír Darida.

Ve Freiburgu má za sebou první trénink, ale vzápětí se vrátil domů do Plzně.

Důvod?

V pondělí se musí hlásit trenéru Michalu Bílkovi na srazu reprezentace před zápasy kvalifikace na mistrovství světa. Škoda jen, že v prvním utkání proti Arménii nemůže kvůli kartám nastoupit. O to více se těší na duel s Itálií.

Ještě předtím ho však čekají příjemné chvíle. V neděli navštíví ligový zápas Viktorie proti Olomouci a klub i fanoušci chystají s oblíbeným fotbalistou rozlučku.

Z rukou majitele klubu Tomáše Paclíka převezme před zápasem nebo o poločase na památku dres Viktorie a připraveny jsou i další akce.

„Na velkých obrazovkách se bude promítat video a věříme, že se Láďa dostane i na hrací plochu při závěrečné děkovačce se svými spoluhráči," říká tiskový mluvčí Viktorie Plzeň Pavel Pillár.

Na rozlučku se v hojném počtu chystají i fanoušci, v pátek zbývaly v prodeji poslední stovky lístků.

A všichni určitě Daridovi popřejí: Hodně štěstí v bundelize, Vladimíre!

Vladimír Darida

Narodil se 8. srpna 1990. Úspěšně prošel mládežnickými týmy Viktorie Plzeň.

Na jaře 2010 poprvé nakoukl do nejvyšší soutěže v zápase proti Českým Budějovicím, kdy v 84. minutě střídal Petra Jiráčka. Jarní část sezony strávil na hostování v druholigovém Baníku Sokolov, trenér Vrba ho pak 
v létě 2011 povolal zpět do kádru Viktorie. Začal se prosazovat 
i v celku české reprezentace
do jednadvaceti let.


odzim 2011 prožil jako střídající hráč, ale třikrát nastoupil 
za Viktorii v Lize mistrů. Naplno 
se v týmu prosadil po přestupu Petra Jiráčka do bundesligy.

Od jara 2012 je stálým členem základní jedenáctky Viktorie a svými kvalitními výkony na domácí scéně i v evropských pohárech si už v jednadvaceti letech vysloužil pozvání do seniorského týmu české reprezentace. Debutoval v přátelském utkání proti Izraeli, po jeho centru vstřelil útočník David Lafata vítěznou branku na 2:1.

Na Euru 2012 si zahrál mimo jiné i ve čtvrtfinále proti Portugalsku. Svými výkony se prosadil 
do základní jedenáctky české reprezentace.

Letos získal s Viktorií mistrovský titul a pomohl ji k postupu 
do Ligy mistrů. Tento týden přestoupil do bundesligového klubu SC Freiburg.