Ještě v minulé sezoně působila parta kolem trenéra Zdeňka Štolky pod hlavičkou fotbalového klubu TJ Holoubkov, letos ale došlo k dohodě a klub se v létě přestěhoval, aniž by opustil hranice rokycanského okresu. Azyl našla děvčata v Hrádku. A stejně jako v Holoubkově i tady mají ke svému působení velmi dobré podmínky.

„V Holoubkově jsme se rozešli v dobrém, přišel ale čas udělat změnu. V Hrádku si nemůžeme na nic stěžovat, k přípravě máme zajištěno všechno. Kromě hřiště je k dispozici také tělocvična, využívat můžeme i posilovnu a k regeneraci i saunu," pochvaluje si trenér Štolka, který převzal družstvo žen před čtyřmi lety.

Výhodu kouč spatřuje ve větším hřišti v Hrádku. „Máme rychlé, dynamické a technicky dobře vybavené hráčky, které velkého prostoru dokážou využít," míní.

A čím si trenér zlepšenou výkonnost svých svěřenkyň oproti předchozí sezoně vysvětluje?

„Kromě výborné party své sehrála změna prostředí, děvčata získala novou motivaci. Ale především se nám podařilo zkvalitnit a rozšířit hráčský kádr," říká třiačtyřicetiletý kouč, který je odchovancem Vodních staveb Plzeň, kde hrál od žáčků až po muže.

„Díky spolupráci s Viktorií Plzeň jsme získali z ligové juniorky Olgu Marešovou a Michaelu Šloufovou, po mateřské dovolené se vrátila zkušená Soňa Beranová, po dlouhodobém zranění Anita Teplá a na hostování přišla z VS Plzeň Denisa Matoušková. Velkou posilou byl návrat bývalé reprezentantky Lenky Zahoříkové, která už vloni na podzim v týmu působila a po půlroční přestávce si u nás obnovila hostování z pražské Sparty," vypočítává kouč letní posily.

O výborné formě hrádeckých děvčat svědčí skvělá podzimní bilance. Tým ani jednou neokusil hořkost porážky a ztratil pouhé dva body za domácí remízu 1:1 s pražským Braníkem.

„Ztráta bodů mě samozřejmě mrzí, ale co se týká odvedeného výkonu, nemají se holky za co stydět. Utkání bylo jasně v naší režii, jedna šance střídala druhou, ale do branky to ne a ne spadnout. Když střely nechytila hostující brankářka, odrážel se míč od břevna nebo tyčí. V utkání proti houževnatému soupeři jsme měli nehoráznou smůlu," lituje trenér.

To nejlepší si jeho svěřenkyně nechaly až na poslední zápas podzimu, kdy dokázaly vyhrát na hřišti největšího soka v Jindřichově Hradci 3:2 a svému soupeři odskočily v tabulce na čtyři body.

„Na jih Čech jsme cestovali bez několika zraněných hráček, ale děvčata odvedla takticky výborný výkon. Byli jsme fotbalovější, po celý zápas jsme vedli. Po dvaceti minutách zápasu jsem věděl, že tady neprohrajeme," vzpomíná na vydařenou podzimní derniéru.

Specifické pro trenéra Štolku bylo utkání v Plzni proti mateřskému klubu Vodních staveb.

„Pro mě mají samozřejmě takové zápasy pikantní příchuť, ve Vodních stavbách jsem prožil svoji hráčskou kariéru a před lety jsem tady začínal i jako trenér s ženským fotbalem. Vodnice nás doma pěkně potrápily, v poločase jsme prohrávali 0:2, ale naštěstí jsme zápas čtyřmi góly otočili. Kádr Vodních staveb, kam přešel bývalý ženský oddíl z Příkosic, je v tabulce šestý, ale kvalitou patří určitě výš," míní.

Osu hrádeckého týmu tvoří zkušené fotbalistky s prvoligovými zkušenostmi, v obraně Soňa Beranová, bývalá hráčka Rapidu Plzeň, a v záloze Lenka Zahoříková.

„Příchodem Zahoříkové se ve středu uvolnil prostor pro Evu Hanzíkovou. Je to kreativní fotbalistka se zkušenostmi z Viktorie Plzeň, taková fotbalová básnířka," vyzdvihuje trenér oporu týmu.

S patnácti góly nejlepší střelkyni Hrádku už ale na jaře na soupisce týmu pod jménem Hanzíková nenajdete. Šikovná šestadvacetiletá fotbalistka totiž na konci podzimní sezony ohlásila přestup, naštěstí pro tým i trenéra Štolku ale jen do stavu manželského, a změnila příjmení na Frantová.

Spoustu černé práce podle trenéra odvádí v záloze také Pavlína Přibilová. „Je to motor týmu, bez ní si naši hru snad už ani nedovedu představit. Hodně toho naběhá taká Kateřina Jarošová a v útoku dělá svojí rychlostí potíže soupeřkám Jana Hurtová, s třinácti trefami druhá nejlepší střelkyně družstva. V brance nás podržela Olga Marešová, důležitou oporou defenzivy je i předstoperka Sabina Pochová," chválí trenér další hráčky v týmu.

K utkáním na hřiště soupeřů se dopravují fotbalistky Hrádku auty. „Autobus se nám nevyplatí, kratší cesty si odřídíme sami, a když jedeme někam daleko, třeba do Jindřichova Hradce nebo Sezimova Ústí, zajistíme si řidiče, aby se děvčata mohla koncentrovat jen na zápas," říká kouč Hrádku.
Postupu do vyšší soutěže by se v Hrádku nebránili, i když si uvědomují, že by to s sebou neslo i zvýšené náklady. „Rádi bychom si vyšší soutěž zahráli, už jsme o tom hovořili i s předsedou tělovýchovné jednoty. Nechceme však jít cestou navyšování příspěvků, ale rádi bychom v klubu uvítali další reklamní partnery," přeje si trenér Štolka, kterému s týmem pomáhají ještě asistent David Brunner, hrající vedoucí týmu Lucie Kupilíková a zdravotnice Gabriela Sýkorová.

Podzimní sezona skončila nedávno, ale v Hrádku už spřádají plány na zimní přípravu. „Vstoupíme do ní už třetího ledna halovým turnajem v Plánici u Klatov. Protože však začínáme divizní soutěž až koncem března, leden proběhne v mírnějším režimu. Naplno se do toho opřeme začátkem února, budeme se připravovat dvakrát až třikrát v týdnu, v plánu je i čtyřdenní kondiční soustředění v Hrádku," vypočítává.

V rámci přípravy na jarní část sezony sehrají svěřenkyně trenéra Štolky také čtyři přípravné zápasy. „Utkáme se postupně s juniorkou a staršími žačkami Viktorie, s divizním Pavlíkovem a generálka na jarní část divize nás čeká s druholigovou Příbramí," dodává Zdeněk Štolka.