Na vedoucí Slavii ztrácí už teď pět bodů. A to se nová sezona teprve rozbíhá, navíc budou po pěti letech na podzim bez evropských pohárů.

Přitom vše začalo náramně, tři kola, devět bodů a osm vstřelených branek. Jenže potom se vše zadrhlo, viktoriáni nestačili ve dvojzápase o Ligu mistrů na Olympiakos Pireus, ani v boji o Evropskou ligu na belgické Antverpy. I když s nimi vypadli hodně smolně, po porážce venku 0:1 doma zvítězili 2:1. Vyřadil je až gól sedm minut před koncem nastavení.

Horší však je, že se jim přestalo dařit i na domácí scéně. Z dalších tří zápasů FORTUNA:LIGY mají jen dva body za remízy na Bohemians a teď v Teplicích.

„Vy tomu říkáte krize, já tomu říkám, že takový je fotbal,“ reagoval plzeňský kouč Pavel Vrba v Teplicích na dotaz, jestli se dá říct, že je jeho mančaft v krizi.

Na teplických Stínadlech nastoupil jeho tým poprvé bez slovenského záložníka Patrika Hrošovského, jenž už zamířil do belgického Genku.

„Několik let to byl klíčový hráč, bude to pro nás složitější. V minulosti jsme si nedokázali hru Plzně bez něj představit,“ uznal trenér Viktorie, že je to citelná ztráta. Nicméně klub na to byl připravený od léta, i proto přišli Kalvach s Janoškem.

Po pohárovém nezdaru se ale dají čekat další odchody, pouze na českou ligu není potřeba tak široký kádr. I trenér Vrba připustil, že se dají očekávat další odchody. Týkat by se mohly tří až čtyř hráčů, nejspíš z každé řady.

Ale času je zatím asi dost. Přestupní termín končí až v průběhu září. Z pohledu viktoriánů bude zřejmě klíčová reprezentační přestávka.

Rozhodnutí trenérskému štábu však lehce komplikují i zranění. Už delší dobu je mimo hru Ekpai a především kapitán Hubník, jehož brzkému návratu na trávník nic nenasvědčuje.

To francouzský útočník Beauguel už v Teplicích na pár minut naskočil a ještě zabojuje o místo v sestavě.

Z té vypadl po třech ligových kolech i Aleš Čermák. A právě od té doby se datuje plzeňská mizérie. „Když se podíváte na duely, ve kterých hrál, tak jsme byli v předfinální fázi úspěšnější,“ uznal i trenér plzeňské Viktorie před pohárovou odvetou s Antverpami. „Aleš už sice začal s námi trénovat, nasadit ho do utkání by bylo kvůli možnosti obnovení zranění riziko,“ doplnil tehdy Vrba s tím, že za týden už by Čermák mohl hrát.

Uvidíme, jestli naskočí už do nedělního domácího zápasu s Opavou. Ten začíná v Doosan Areně od 16.30 hodin a viktoriáni už nutně potřebují naplno zabrat. Do zmíněné reprezentační přestávky čeká plzeňské fotbalisty ještě v sobotu 31. srpna zápas v Příbrami (19.30).

Pak až 14. září doma další neúspěšný pohárový zástupce Jablonec.

Kdo už u toho nebude?