Zdeněk Michálek
Narodil se 10. června 1947 v Plzni. Je odchovancem Lokomotivy Plzeň, odkud ve svých jednadvaceti letech přestoupil 
do Škody Plzeň. V modrobílém dresu s okřídleným šípem na prsou nastoupil v první lize ke 142 zápasům a vstřelil v nich 18 branek. Začínal jako útočník 
a postupně se přesunul
do obrany. V roce 1971 si zahrál v obou památných zápasech Poháru vítězů pohárů proti Bayernu Mnichov. Později působil ve Viktorii úspěšně jako trenér, pětkrát s mužstvem postoupil
do nejvyšší soutěže. V roce 1994 skončil s Viktorií v lize pátý. 

Je to už dlouhá doba, ale zážitky z obou soubojů v Poháru vítězů pohárů proti světovým hvězdám Beckenbauerovi, Meierovi, Müllerovi, Hönessovi či Breitnerovi zůstaly Zdenku Michálkovi v paměti napořád.

„Psal se rok 1971, sestoupili jsme do druhé ligy, ale jako poražený z finále československého poháru jsme místo vítězné Trnavy, která hrála Pohár mistrů evropských zemí, nastoupili do Poháru vítězů pohárů. A los nám přisoudil Bayern Mnichov, který tvořil tenkrát základ německého národního mužstva," vrací se do historie Zdeněk Michálek, který v plzeňském klubu působil úspěšně jako hráč a později i jako trenér.

V roli kouče s Plzní postoupil pětkrát do nejvyšší soutěže a v roce 1994 přivedl Viktorii k pátému místu v Gambrinus lize.

Zápasy s Bayernem byly nejen pro mužstvo ze západu Čech velkou událostí. První utkání v Plzni sledovalo kolem třiceti tisíc diváků a do Plzně se sjeli fanoušci z celé republiky.

„Prohráli jsme 0:1, ale zasloužili jsme si alespoň remízu. Bayern nás trochu podcenil a nám zápas vyšel. Hráli jsme ve velké euforii, fanoušci nás hnali dopředu," vzpomíná Zdeněk Michálek.

V odvetě za dva týdny v Mnichově se však hrál úplně jiný zápas. Fotbalisté plzeňské Škodovky podlehli Bayernu na městském stadionu v Mnichově vysoko 1:6 a z dalších bojů byli vyřazeni. Asi málokdo tenkrát čekal, že na další účast plzeňského klubu v evropských pohárech se bude čekat dlouhých 39 let.

„Byla zima, skoro celý zápas pršelo. Bayern vedl, my jsme dokázali Ivanem Bicanem vyrovnat, ale to bylo všechno. Pak se projevila velká kvalita hráčů německého mužstva," přiznává.

Ano, trenér Udo Lattek vybudoval v Bayernu skvělý tým, který v letech 1974-1976 třikrát po sobě vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce současné Ligy mistrů.

Příležitost vycestovat v době normalizace z tehdejšího komunistického Československa na západ byl i pro fotbalisty Škody Plzeň něco jako výlet do říše snů.

Zápas v Mnichově se hrál až ve středu, ale Plzeňané vyrazili za hranice už v neděli a ještě ten den si zahráli proti Regenu. „Vyhráli jsme vysoko, přesný výsledek si už nepamatuji. To jsme ještě netušili, že v Mnichově dostaneme šestku," usmívá se.

Tehdy čtyřiadvacetiletého fotbalistu ani ve snu nenapadlo, že se do Regenu o pětadvacet let později vrátí jako trenér místního fotbalového týmu. Výprava Škody Plzeň v Regenu přenocovala a v pondělí se vydala do Mnichova. „Stačili jsme si prohlédnout Mnichov, který se pomalu chystal na olympijské hry. Velkým zážitkem byl pro nás oběd v obří věži BMW vypínající se nad městem," říká.

Tím ale příjemné zážitky v Mnichově pro Plzeňany skončily. O vysoké porážce 1:6 už byla řeč a k nim se při zpáteční cestě přidala nečekaná příhoda na hranicích.

„Museli jsme na celnici jeden po druhém projít osobní prohlídkou, při které nás vysvlékli do trenek. Nic nepomohly ani intervence generálního ředitele plzeňské škodovky Ludvíka, který cestoval s námi. Zdrželi jsme se na celnici šest hodin," vypráví.

Zdeněk Michálek se možná do Mnichova vypraví i dnes na utkání Viktorie. „Zatím ještě váhám, ale je možné, že nakonec do Mnichova vyrazím. Trochu současnému týmu Viktorie závidím, kolik příznivců z Plzně je bude v Allianz Areně povzbuzovat. Nám tenkrát v Mnichově fandilo asi pět fanoušků," směje se.

A jak podle něj dnešní duel dopadne?

„Bayern je světová špička, ale i Viktorka má velmi dobré mužstvo. Určitě kluci dopadnou lépe než my před dvaačtyřiceti lety. Můj typ je, že Viktoria prohraje maximálně o dva góly. A odveta doma? V ní by mohla Plzeň překvapit," věří šestašedesátiletá legenda Škody a Viktorie Plzeň.