..ať Plzni sbírá na věky slávu…Tahle slova se zpívají v hymně fotbalistů Viktorie Plzeň. Klubu, který od roku 2010 získal sedm pohárů (čtyři za titul ligového mistra, dva za vítězství v Českém superpoháru a jeden za triumf v domácím poháru). Před deseti lety se přitom jen tak tak zachránil v nejvyšší fotbalové soutěži.

Obdiv ekonomů

Viktorka v sobotu večer porazila Baník 2:0 a počtvrté získala mistrovský titul.Slova z viktoriánské hymny v současnosti určitě platí, protože úspěchy klubu zvedají městu prestiž „doma" i za hranicemi kraje. Tým, který před rokem 2010 prakticky nikoho zvenčí nezajímal, teď budí emoce. „Viktoria má velké renomé, bavíme se o ní se svými kolegy v Praze a ve Znojmě. Výsledky plzeňských fotbalistů obdivují," upozornil plzeňský ekonom Milan Hrdý, který přednáší na vysokých školách v Praze a ve Znojmě.

Hrdý dokonce připomněl, že jeho znojemský nadřízený byl v Plzni na fotbalovém zápase. „V Praze Viktorce určitě nefandí, ale ve Znojmě Viktorce přejí," vypozoroval. Ekonom, který se zabývá oceňováním firem, je přesvědčen, že Viktoria spolu se strojírenským kolosem Škoda dělá Plzni nejlepší jméno.

Zájem fanoušků je obrovský

Úspěchy klubu logicky zvedají zájem fanoušků. Před letošní sezonou Viktoria vyprodala všechny své permanentky. Příznivci si jich rozebrali 7750. Nebýt zásahu vedení, prodalo by se jich možná více. „Zájem je díky úspěchům. Teď je in chodit v Plzni na fotbal," řekl dlouholetý fanoušek Viktorie Petr Kovanda.

Ilustrační fotoNa domácí zápasy do Doosan Areny chodí 10 až 11 tisíc diváků. „Když se hrálo kolem 10. místa, na stadionu byly dva tisíce lidí," vzpomněl si fanda.

Dá se mluvit 
o Viktorii Plzeň jako o fenoménu? „Momentálně asi ano, ale historicky ne. Před dvaceti třiceti lety nebyla fenoménem ani pro západní Čechy. Znám plno lidi třeba z Vejprnic, Tlučné, kteří v autě vozili vlaječky plzeňských hokejistů a fotbalistů Sparty a teď fandí Viktorce,"všiml si Kovanda.

Slávu Viktorie poznává i Turistické informační centrum města Plzně. „O víkendu nám tady turisté gratulovali k titulu," řekla pracovnice centra.

Podpora v celé zemi

Viktoria důležitý zápas zvládla, ze Srbska si odvezla výhru 0:2Vedení čtyřhvězdičkového klubu (podle počtu titulů) skromně říká, že fenomén je poměrně silný výraz. „Nicméně Viktoria se dozajista zařadila mezi nejpopulárnější kluby v republice. Vnímáme podporu napříč republikou, důkazem je mimo jiné také vzrůstající počet zásilek eshopu do nejrůznějších koutů Česka 
i Slovenska," sdělil mluvčí Viktorie Pavel Pillár.

A to navzdory tomu, že klub cílí komunikaci na fanoušky především v západočeském regionu. Podle Pillára jsou základem popularity klubu dobrá hra a výsledky. Pozitivní roli hrají 
i moderní prostředí Doosan areny a marketingová činnost klubu.

Bez hráčů A týmu a realizačního týmu klub zaměstnává 25 lidí.

Hodnota Viktorie? Až několik set milionů korun

Ekonom Milan HrdýPokud by byl klub Viktorie Plzeň na trhu 
k mání, musel by si zájemce připravit velký balík peněz. Ekonom Milan Hrdý spočítal cenu na stamiliony korun. „Podle majetkového ocenění tvoří asi 80 % hodnoty fotbalového klubu tržní hodnota hráčů," uvedl Hrdý. Z dostupných zdrojů vyplývá, že hodnota hráčů Viktorie je 657 milionů korun. To by znamenalo cenu klubu něco přes 821 milionů korun.

Osm set milionů korun je optimističtější varianta.
Ano. Pokud bychom použili jen velmi hrubý odhad podle publikovaného zisku před zdaněním za období 1. 8. 2013 až 30. 6. 2015, který činil přibližně 61 milionů korun, což za rok odpovídá zhruba 30 milionům Kč, tak velmi nepřesná metoda tržních násobitelů doporučuje často pro hrubý odhad ocenění použít desetinásobek tohoto zisku, což by bylo 300 milionů korun. K ocenění v pravém slova smyslu by bylo nutné vypracovat posudek v rozsahu desítek stran.

Bude cena klubu stoupat?
Důležité bude, zda Viktorka bude pravidelně bojovat o čelo tabulky a zařadí se mezi kluby hrající Ligu mistrů či alespoň Evropskou ligu. Pak hodnota půjde nahoru a naopak. Také bude rozhodující podpora diváků, jejíž pevnost a dlouhodobost zvyšuje hodnotu klubu, neboť sponzoři vědí, že i v případě krátkého výpadku zůstanou klubu věrní a jejich vklady nebudou znehodnoceny.

Odhadnete hodnotu hráčů?
Podle článku Jiřího Topinky Tržní hodnoty týmů Synot ligy z 2. 12. 2015 by tržní hodnota hráčů Viktorie měla činit asi 657 milionů korun. (mš)