Úvod duelu ve Štruncových sadech připomínal šachovou partii. Viktoriáni už s uzdraveným dirigentem Horváthem tápali v kombinaci, hosté po většinu první půle drželi balon na kopačkách a v obraně pozorně střežili plzeňské střelce.

První pozdrav Kozáčikovi v domácí svatyni vyslal až Topal. Zanedlouho vybojoval agilní Sow přímý kop ze smrtící pozice, ránu ale zastavila zeď červenomodrých.

Po půl hodině hry podržel Viktorii Kozáčik při bombě Cristiana, ale moment ze závěru prvního dějství zvedl ze sedadel domácí fanoušky. Zkušený gólman Demirel vyrobil fatální minelu, po které orazítkoval Rajtoral břevno a gól visel ve vzuchu i při dorážce Ďuriše. Vrbův celek dělily od kýžené trefy centimetry.

O chvíli později po dalším výpadu Sowa málem zmrazil domácí fanoušky Kuyt, míč ale nedokázal usměrnit do odkryté branky, a tak se do kabin odcházelo smírně.

Start druhé půle kopíroval úvod zápasu, Turci precizně kontrolovali balon a Viktoria se jen obtížně dostávala na dohled Demirelovi svatyně.

Naopak jedovatá střela neúnavného Sowa nechala vyniknout Kozáčika, který vytáhl výtečný zákrok. Po hodině zápasu vyškrábla domácí opora i tečovanou ránu z přímého kopu a držela akcie Viktorie nad vodou.

Červenomodří ale nadále naráželi na připravenou defenzivní hráz Turků, a když už utkání směřovalo k remíze, přišla deset minut před koncem přišla pohroma. Do té doby bezchybný Kozáčik špatně odhadl centr do vápna a Webó z bezprostřední blízkosti nezaváhal.

V samotném závěru to ještě zkoušel Darida, ale Demirel mohl zůstat v klidu a se spoluhráči oslavit nadějný výsledek do odvety.

FC Viktoria Plzeň - Fenerbahce Istanbul 0:1

Poločas: 0:0. Branka: 81. Webó. ŽK: 51. Ziegler. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (všichni Itálie). Diváci: 11 701. Odveta se hraje za týden v Istanbulu.

FC Viktoria Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Řezník - Darida, Horváth - Ďuriš (69. Fillo), Kolář (87. Hejda), Kovařík - Bakoš (60. Tecl). Trenér: Vrba.

Fenerbahce Istanbul: Demirel - Gönül, Irtegün, Yobo, Ziegler - Topal, Sahin - Kuyt, Cristian, Sow (83. Erkin) - Webó. Trenér: Kocaman.

Martin Šiška