Když se tyto dva sestupem ohrožené celky utkaly v ostrém soutěžním zápase naposledy, byla z toho jednoznačná záležitost Petřína. Plzeňané totiž na jaře tohoto roku vyhráli v Blovicích, kde Přeštice kvůli rozsáhlé rekonstrukce domácího stadionu odehrály velkou část sezony, vysoko 8:1. To vše ještě v rámci druhé poloviny loňského ročníku nejvyššího přeboru Plzeňského kraje.

„Každý tým někdy zažije zápas, ve kterém mu do branky spadne vše, na co sáhne. A to byl tenkrát nás případ,“ řekl v týdnu petřínský trenér Radek Vodrážka, který neočekává, že by se něco podobného mohlo přihodit i v sobotním fotbalovém derby hraném v rámci 11. kola Fortuna divize A.

První vážnější příležitost v utkání musel řešit mladý brankář hostujícího výběru Matyáš Šampalík, jehož se pokoušel překonat petřínský forvard Marek Vohrna. S hlavičkou domácího šutéra ale přeštický vytáhlý gólman, který je v týmu z jižního Plzeňska na hostování z Viktorie Plzeň, neměl sebemenší problémy. Domácí fotbalisté byli v úvodu utkání rozhodně nebezpečnějším celkem. Další střelecký pokus si připsal po čtvrt hodině hry Jiří Hartl, ale jeho střela z hranice šestnáctky přesná nebyla.

Fotbalisté Viktorie Plzeň po výkonu plném chyb prohráli v Lucernu v utkání Evropské ligy FC Luganu 2:3.
Viktoria padla, finiš přišel pozdě


O minutu později se předvedly také Přeštice, nadějné hlavičce Matěje Strejčka ale chybělo pár decimetrů. V 18. minutě zahrozili zase domácí, kteří se do zakončení dostali opět po rohovém kopu. Petr Bendl ale hlavou hostující svatyni těsně minul. První polovina úvodního dějství ale rozhodně početnou skupinku fanoušků obou táborů nenudila. Hrál se útočný fotbal se snahou o vstřelení vedoucího gólu, ať už na jedné či druhé straně.

Deset minut před koncem prvního dějství mohli jít do vedení hosté, kteří si vytvořili nepříjemný závar v blízkosti branky Petřína. První střela jednoho z přeštických borců byla pozornou obranou domácích ještě zblokována, tu druhou musel skvělým zákrokem zneškodnit brankář Tomáš Pfleger.

Ve 40. minutě si připsali do té doby největší šanci zápasu domácí hráči. Jiří Motl se po krásné průnikové přihrávce spoluhráče Hartla řítil sám na brankáře Šampalíka, ale „face to face“ hostujícímu čaroději úspěšný nebyl. To byla opravdu velká šance na vstřelení úvodního gólu a plzeňský útočník se právem držel za hlavu. První poločas i přes napínavou podívanou branku nenabídl a o osudu třaskavé bitvy musel rozhodnout až druhý poločas.

A ve druhém poločase branky skutečně padaly. Tu první a možná trošku překvapivou si připsal v 66. minutě přeštický kanonýr Matěj Strejček a svou třetí trefou v sezoně poslal svůj tým do důležitého vedení. Přeštice byly najednou při chuti a druhá branka přišla hned vzápětí. Střelu jednoho ze snajprů hostí z bezprostřední blízkosti po rychlém protiútoku ještě dokázal brankář Pfleger vyrazit, na krásnou dorážku hlavou v podání hostujícího kapitána Ivana Blahoudka už byl ale krátký. Pro přeštického zkušeného matadora, bez kterého si trenér Václav Uzlík neumí současnou záložní řadu svého výběru představit, to byla již čtvrtá branka v sezoně.

Petřín se v závěru zápasu snažil alespoň zkorigovat nepříznivý výsledek, ale jeho tlak byl spíš křečovitý a do šancí se příliš nedostával. Přeštice si tak ve skvělém duelu připsaly cennou výhru a bodově se dotáhly na svého odvěkého rivala.

SK PETŘÍN PLZEŇ – TJ PŘEŠTICE 0:2 (0:0)
Branky: 66. Strejček, 69. Blahoudek. Rozhodčí: Vnuk – Hocek, Matoušek. ŽK: 53. Vohrna, 56. Hartl - 10. Zelenka, 88. Strejček. Diváci: 200. Hřiště: Petřín Plzeň (Slovany). Střely na branku: 3:4. Střely mimo branku: 6:4. Zblokované střely: 2:4. Střely celkem: 11:12. Rohové kopy: 5:5.

Petřín Plzeň: Pfleger – Zoubek, Papáček, Trojovský, Vohrna (77. Heller), Lisý, Motl, Bendl (82. Chocholatý), Bednář (70. Šimáně), Hartl (77. Hejnal), Škarda (70. Brudna). Trenér: Radek Vodrážka.
TJ Přeštice: Šampalík – Zelenka, Štěpán, Lecjaks, Zdeněk, Jakub Bešta (77. Fiala), Blahoudek, Sýkora, Strejček (88. Jan Přibáň), Tadeáš Přibáň, Pavel Bešta (85. Turek). Treér: Václav Uzlík.