Dospělé mužstvo fotbalové Viktorie Plzeň začalo trénovat včera, dorostenci U19 ještě o den dříve. Tým trenéra Jiřího Kohouta sehraje několik zajímavých přátelských zápasů.

Mladé viktoriány čeká opět měření sil se zahraničními soupeři. Stejně jako v létě před aktuální sezonou si zahrají například s dorostem Bayernu Mnichov. Tehdy jej velmi potrápili, když podlehli pouze 1:2.

Kromě toho se Plzeňané utkají například i s německým Fürthem či slovenskou Trnavou. „Opět jsme zvolili atraktivní soupeře. V tomhle je výhoda, že si to můžeme sami naplánovat," říká kouč Jiří Kohout.

Plzeňští se samozřejmě střetnou i s tuzemskými soupeři, zejména s dospělými celky z nižších soutěží. „Máme tam domluvené zápasy s Mariánskými Lázněmi z divize a s třetiligovými Tachovem a Pískem," prozradil Kohout.

Jeho tým na začátku zimní přípravy zaznamenal velký počet změn. Přišel celkem o sedm hráčů. „Šest kluků se posunulo do kategorie U21, Martin Rychnovský dokonce začal trénovat s A týmem," řekl trenér.

Z mladšího dorostu (U17) pak začali s týmem trénovat tři hráči – útočník Tomáš Kepl a obránci Václav Míka s Michalem Bartůňkem.

„Fakt, že Rychnovský jde trénovat s áčkem, je signál toho, že ti mladší hráči mohou dostat šanci v hlavním týmu," říká nadšeně Jiří Kohout. „Zmiňoval se o tom i Pavel Horváth. Věřím tomu, že to nezůstane jen u jednoho hráče, ale postupně tam budou nakukovat i další kluci, pokud budou mít potřebnou kvalitu," dodává zkušený trenér mládeže.

Trénovat budou dorostenci každý den. „Máme tam jen jednu změnu, kdy trochu upravujeme skladbu čtvrtečního tréninku. Ten bude více takový herně-kondiční," prozradil Kohout.

Dorost Viktorie se musí na jarní část soutěže připravit důkladně. Čeká ho totiž boj o titul. Po 17 odehraných kolech jsou mladí plzeňští fotbalisté na druhém místě s pouze dvoubodovou ztrátou na vedoucí Spartu, kterou navíc doma dokázali porazit. Před třetí Slavií pak mají čtyřbodový náskok. První jarní kolo je čeká 25. února na hřišti Hlučína, který uzavírá ligovou tabulku.