Ani jeho šest gólů, což je na záložníka velmi slušná bilance, sestup z bundesligy neodvrátilo. Freiburg s českým reprezentantem Vladimírem Daridou v sestavě potřeboval k záchraně získat v posledním kole v utkání v Hannoveru bod, ale to se mu k velkému zklamání samotných hráčů, vedení klubu i fanoušků bohužel nepodařilo.

Freiburg podlehl 1:2 a společně s posledním Paderbornem opouští bundesligu.

„Všichni jsme si představovali, že sezona dopadne úplně jinak. Zklamání je to veliké," říká Vladimír Darida v rozhovoru pro Deník.

Jak vypadala tradiční rozlučka se sezonou?
Bylo to hodně smutné. Atmosféra při společné večeři na závěr sezony byla sestupem samozřejmě hodně poznamenaná. Nikdo neměl náladu, nikomu nebylo do řeči.

Přitom to po nečekané výhře 2:1 v předposledním kole doma nad mistrovským Bayernem vypadalo se záchranou velmi slibně, souhlasíte?
To ano, věřil jsem, že se nám podaří se zachránit. Nálada se po výhře nad Bayernem, který neporážíte každý rok, zlepšila. Bohužel ale v tom kole vyhráli i naši konkurenti v boji o záchranu.

Co podle vás rozhodlo o sestupu Freiburgu z bundesligy?
Určitě to nebyl poslední zápas v Hannoveru. Sice jsme se v něm ještě mohli zachránit, ale nebylo to klíčové a rozhodující utkání. Příčinu sestupu bych hledal v podzimu, kdy jsme ztratili pět šest utkání, která jsme měli rozehraná na vítězství, vedli jsme třeba ještě i v devadesáté minutě, nakonec z toho byly remízy, což byla pokaždé ztráta dvou bodů. A ty nám pak v konečném účtování chyběly. Navíc jsme na jaře nedokázali doma porazit Mohuč ani Paderborn, týmy rovněž ohrožené sestupem.

Jaká bude vaše budoucnost ve Freiburgu?
To v tuhle chvílí ještě nedokážu říci, je to otázka dalších jednání. V klubu ale ví, že se mi nechce hrát druhou ligu, ostatně je na to pamatováno 
i v mé smlouvě.

Máte nějaké nabídky z jiných klub?
Některé kluby se už poptávaly, ale nic konkrétního nyní na stole neleží. Rád bych v nejvyšší soutěži zůstal, už kvůli reprezentaci. Příští rok bude Euro, kam bych se rád podíval. Věřím, že se nám podaří se na něj probojovat. Dostat se do reprezentace z druhé ligy by ale pro mě bylo složitější.

Už dvanáctého června vás čeká zápas s Islandem. Věříte, že v Reykjavíku uděláte rázný krok na Euro?
Bude to zápas, který může hodně napovědět. Island je těžký soupeř. Doma je velmi silný, dokázal porazit Nizozemsko i Turecko.

Co říkáte na nominaci dalšího Plzeňana Jana Kovaříka?
Jaro mu vychází, hraje velmi dobře. Myslím si, že si nominaci zasloužil.

Už jste pogratuloval bývalým spoluhráčům z Viktorie ke třetímu titulu?
Samozřejmě, gratulace už proběhla (směje se). Klukům jsem držel pěsti, zvládli to a titul vyhráli zaslouženě.