Nedělní utkání 26. kola krajského přeboru mezi Lhotou a Chotíkovem probíhalo jako každé jiné v této soutěži. Tedy skoro – až do 57. minuty. V té chvíli byli diváci ve lhotském fotbalovém chrámu svědky skutečně nevšední a mimořádné události. V hlavní roli byl Jan Končal, dvacetiletý útočník Chotíkova, který předvedl úchvatné gesto fair play a dokázal, že jsou v životě mnohem důležitější věci.

Ale hezky od začátku. Lhota držela vedení 2:1 a měla velkou šanci k navýšení náskoku. Hosté z Chotíkova se ale s vypětím všech sil ubránili a nakopli míč dopředu. Za kulatým nesmyslem utíkal obránce domácích Jakub Šroubek a právě Jan Končal. Lhotskému bekovi běžel z branky na pomoc gólman Lukáš Böhm. Bohužel tak nešťastně, že se s vlastním spoluhráčem nekontrolovatelně srazili hlavami. Oba zůstali ležet na zemi, a že to není dobré, bylo zjevné na první pohled. O nedovolený zákrok ale nešlo a hra plynula dál. Míč se odrazil k chotíkovskému Janu Končalovi, který mohl ze dvou metrů vyrovnat do prázdné branky.

A pak to přišlo. Talentovaný fotbalista, který před příchodem do Chotíkova naposledy působil v konkurenčních Rokycanech, se podíval zpátky směrem k ležícím protihráčům a k údivu všech přítomných na tribunách i na hřišti zakopl míč do autu. „Tak to je frajer, pánové,“ ozvalo se okamžitě ze zaplněných ochozů. A následoval hlasitý potlesk. Právem.

Zdroj: Youtube

„Všechno se to seběhlo docela rychle. Dostal se ke mně míč a mohl jsem skórovat do prázdné branky. V tu chvíli jsem ale zaslechl ránu a viděl, jak tam oba hráči Lhoty leží. Tak jsem prostě zakopl míč. Přišlo mi to tak správné,“ popisoval dechberoucí situaci mladý chotíkovský forvard. Na otázku, jestli by to samé udělal znovu i podruhé, odpověděl bleskově. „Ano, jsou důležitější věci, než je fotbal,“ uvedl.

Svého mladého svěřence chválil po zápase i trenér Petr Nykles, který shodou okolností ještě před nepříliš dávnou dobou stál na lavičce nedělního soupeře. „Neskutečné gesto. Zvlášť za stavu, kdy jsme prohrávali. Honza ale prokázal, že ne vždy je fotbal a výsledek zápasu na prvním místě. Ukázal lidskost a charakter,“ chválil kouč Nykles hráče, který v dorostu oblékal dres plzeňské Viktorie.

Chotíkov nakonec dokázal zápas vyrovnat. Možná i proto, že domácí byli poznamenaní stavem obránce Jakuba Šroubka, kterého odvezla sanitka do nemocnice. „Kuba to dostal přímo do tváře. Byl, jak se říká, úplně vypnutý. Další den jsem si s ním psal, nechali si ho na pozorování ve špitále. Má nějaké rány, ale snad bude brzy v pořádku,“ dodal Nykles.

Lhota jako by tyhle situace mocně přitahovala. Však si vzpomeňte na rok staré gesto Zbyňka Černého, který v zápase proti Rozvadovu zavelel k vlastnímu gólu a prohře 1:2, za což byl před nedávnem na udílení cen fair play také oceněn. Fotbal je prostě celosvětový fenomén, který vzbuzuje emoce. Ale stále je to jen hra a zdraví máme pouze jedno.

Ilustrační foto
Palec nahoru! Kapitán Lhoty předvedl nevídané gesto fair play