Oba pochází z Nekmíře a mládežnická léta strávili v plzeňské Viktorii. Dnes 32letý Martin se v roce 2008 dokonce zasloužil o jediný dorostenecký titul v historii klubu, ale do ligového áčka se neprosadil.

A tak hrál třetí ligu za Domažlice, v dresu Jiskry dokonce nastoupil proti Alešovi, který v té době chytal za plzeňskou juniorku, nebo divizi v Rokycanech.

Většinu kariéry ale strávil v zahraničí, nejprve ve švýcarském Brunnenu a teď už je šestým rokem v německém SV Zenting. Fotbal už má jen jako koníček, živí se jako dispečer dopravy.

„S bráchou jsem pořád v kontaktu, držel jsem mu palce, i když byl v Olomouci, a teď ve Slavii je to stejné,“ usmál se Martin Mandous, který se usadil v Ejpovicích nedaleko Plzně, a tak bývá občas k vidění i při zápasech plzeňské Viktorie.

Stejně jako Michal Provod, mladší bratr dalšího slávisty Lukáše, nebo Václav Sýkora. to je pro změnu sourozenec záložníka mistrovského celku Jana. Také oni mají za sebou minulost v sešívaném.

Jan Louda.
Plzeňský badmintonista Louda je počtvrté českým mistrem

V době, kdy tam Jan hrál, Václav dělal v Edenu kondičního kouče. Tentokrát má stejnou roli v Regionální fotbalové akademii v Plzni, takže mívá návštěvy Štruncových sadů v podstatě v popisu práce.

„Je zajímavé, že se teď takhle potkáváme. V období, kdy jsme dospívali, jsme se spíš míjeli. Často jsme se dlouho neviděli, byli jsme spolu třeba jen týden v roce. Já jsem byl v Plzni, brácha v Praze a později pak v Brně nebo Liberci. Až později nás cesty svedly zase dohromady,“ vyprávěl Deníku po telefonu Václav Sýkora před zápasem se Slavií.

„Fotbalové starosti a radosti ale sdílíme pořád, probíráme všechno,“ říkal sám také ještě fotbalista, který si jde stále občas zahrát za Křimice v I. A třídě.

„Ale už je to hodně nepravidelné. Moje tréninková morálka je kvůli pracovnímu vytížení tristní, nejsem schopen tomu dávat víc. Beru to spíš tak, že si jdu s kamarády kopnout pro radost,“ dodal Václav Sýkora, jenž pochází, stejně jako bratr, z Červeného Poříčí nedaleko Klatov, za které hrál v mladším věku divizi.

A v divizi stále ještě také působí Lukáš Bucha, bratr plzeňského Pavla, ale to už je mimo region, ve středočeských Neratovicích.