Ambiciózní klub bude hledat nového trenéra… Už zase (popáté za dva roky). Ale tentokráte si prý funkcionáři dají na čas.

„Nejsem schopen říct, na jak dlouho tu budu. Chceme dobrého trenéra,“ prohlásil Ščasný, do pátku zastávající roli sportovního ředitele.

V hledáčku je Bilič

Není bez zajímavosti, že na Letné protočí za rok stovky milionů korun (loni to byla dokonce miliarda).

I proto dění ve Spartě zajímá kdekoho. I proto jsou každé turbulence ústředním tématem fotbalové ligy. „Chápu, že fanoušci jsou za poslední rok frustrovaní,“ uznal Ščasný.

FK Jablonec - AC Sparta Praha 1:2
Masopust: Tak slabou Spartu nepamatuju. Měli jsme vyhrát, naše chyba

On sám byl u posledního úspěchu klubu, za nějž lze považovat postup do čtvrtfinále Evropské ligy (2016). Doma je situace žalostnější, na poslední titul sedá prach (2014). Toť malá sonda do historie.

Sparťanští šéfové za Křetínského éry zkoušeli vše: odmítl je Pavel Vrba, sáhli po italském kouči. Andrea Stramaccioni tu vydržel devět měsíců.

Teď se v hledáčku ocitl Slaven Bilič. Docela slavný chorvatský trenér… Podle informací Deníku je tahle varianta opět ve hře.

Bude mu padesát let. Jako hráč prošel Německem, působil rovněž v Anglii, právě tam zažil úspěšné angažmá ve West Hamu. Poznal také Rusko a Turecko. Šest let vedl reprezentaci.

Dá se říct, že Bilič by vysněnou nálepku dobrý trenér splňoval do puntíku.

Olomoucká letní posila Martin Nešpor
Po tvrdé lekci gólové hody. Čím Sigma trumfovala v Boleslavi?

Má to však několik háčků. Sparta ho lákala na lavičku již dvakrát, ale šlo o opatrné oťukávání. Teď funkcionáři zapnou na maximum.

Otázkou ale zůstává, co by mu ve Spartě (kromě peněz) mohli nabídnout. Bilič není hloupý. Dostal by rozháraný tým plný individualit, každý by chtěl hned výhry… Přijít do neznámého prostředí po startu sezony (bez šance na to si hráče připravit podle sebe) znamená velký risk. To platí pro kohokoliv.

Sestřih chyb v Subotici (0:2) a záznam z Jablonce (2:1) by možná zájemcům o místo neměli pouštět. „Takhle slabou Spartu nepamatuju,“ prohlásil Lukáš Masopust.

K tomu připočtěte historii rošád na lavičce… Nemyslete si, i takové detaily rozhodují (zvláště když rezonují napříč fotbalovým prostředím).

Důkazem budiž vyjádření Michala Korduly, jenž vedení Sparty otevřeně zkritizoval. „Velkokluby by v Česku měly udávat jak sportovní, tak etické a také koncepční trendy,“ řekl kouč Slovácka a o nečekaném vyhazovu kolegy Pavla Hapala po necelých pěti měsících dodal: „To mi nepřijde normální.“

Vazba na Rosického

Sparta však nutně nemusí přivést nového kouče.

Významné slovo v plánování budoucnosti dostane „manažer“ Tomáš Rosický. Je veřejným tajemstvím, že slavný odchovanec klubu si se Ščasným dobře rozumí. Právě pod ním poprvé oblékl rudý dres.

I proto se nabízí scénář o spojeném postu sportovního ředitele a trenéra.

Josef Šural a Tomáš Brečka v utkání Sparty s Jabloncem
Uzdravení fotbalové Sparty? Spíš klika

Tahle varianta by ovšem platila jen za předpokladu, že tým pod Ščasným odvrátí konec v Evropské lize. „Chci nasazení,“ opakuje stratég, který se v současné situaci může inspirovat několika příběhy z Anglie. Z dočasných koučů si (na čas) trvalé místo vysloužili Kenny Dalglish v Liverpoolu nebo Roberto Di Matteo v Chelsea.

Na druhou stranu: pokud Ščasný neuspěje, může to přinést další revoluci. Jeho konec na lavičce i v managementu.

Ostatně dokážete si představit, že Bilič (nebo nějaký další dobrý kouč) by byl jeho podřízený?

Milan Škoda sestřelil Karvinou dvěma góly.
Kanonýr Slavie Škoda: Hattrick? Často ho nedávám, nejsem Lafata