„Trošku to na mě zbylo,“ uznává René Kropáček, že vedení mělo jiné představy. Brazilec Wesley a Čech David Ledecký nakonec nedorazili a z Kropáčka je forvard číslo jedna.

Fotbalový trenér Leoš Kalvoda.
Kouč Znojma Kalvoda: Nasr... jsem vždycky. Pak se omluvil

„Nemá to jednoduché. Neprošel žádnou špičkovou mládežnickou výchovou. Zvyká si na tréninky i zápasy,“ řekl po nedělní výhře 2:1 nad Znojmem ve druhé nejvyšší soutěži trenér Zdenko Frťala. Kropáček k ní přispěl vítězným gólem, byla to jeho první trefa v hradeckém dresu. Gól nedal ani v přípravných duelech. Až teď.

Kropáčkův problém byl nejen skok o soutěž výš, ale také zdravotní stav. V zimě i nyní v létě ho trápila záda. Obecně se bralo za ta, že problém je v mnohem vyšším zápřahu, nezvyku na zátěž. Hradec je plně profesionální tým, trénuje jako ligové celky – to Kropáček dosud neznal.

Trenér Zdeněk Ščasný.
Otázka za miliardu. Kdo se teď ujme fotbalové Sparty?

Otázka je jasná: Mohl za to posun mezi profesionální fotbalisty? „Je to možné, ale nikdo neřekl, že by to bylo z přetrénování,“ glosuje sám útočník.

Kouč Frťala je v tomto ohledu mnohem důraznější. Sice to neřekne natvrdo, ale upozorní na to, že fotbalisté mají práh bolesti na nejrozličnějších úrovních. „Jsem si jistý, že když dal gól, tak ho záda bolet nebudou,“ pronesl po souboji se Znojmem.

FK Jablonec - AC Sparta Praha 1:2
Masopust: Tak slabou Spartu nepamatuju. Měli jsme vyhrát, naše chyba

A poté promluvil o debatě, již měl s Kropáčkem během léta. „Nechci, aby šel přes bolest. Ale v létě jsem mu pohrozil, že tady nemusí být. A najednou byl zdravý,“ usmál se Frťala.

Kropáček zatím jeho medicinu bere. Udrží místo prvního útočníka? „Má parametry. Kdyby v něm nic nebylo, trenér ho tam nedává,“ podotkl kapitán Radim Ottmar.

Fotbalový trenér Leoš Kalvoda.
Kouč Kalvoda soptil: Hodiny se zpožďují, chtěl hrát dál