Čekají je dva duely v Lize národů, v ní už se hraje i o šanci na postup na mistrovství světa.

Takže: Sportovní úspěch bude vyžadován, je však podmíněn bezproblémovou zdravotní situací v době, kdy covid-19 ovládá dění ve světě. Češi jako zástupci aktuálně nejhůře postižené evropské země navíc z Kypru odcestují v sobotu do Izraele, který je v podobně neutěšené situaci.

Nakažená Plzeň

Utkání se hraje v neděli večer, poté se národní mužstvo vydá do Skotska, kde se představí ve středu. „Dostali jsme sice výjimku, takže do Izraele přiletět můžeme, ale tím naše povědomí o tamní situaci končí,“ přiznal před pár dny Martin Malík, předseda fotbalové asociace.

Jisté indicie už asociace získala. Jak Malík plánoval, důležitým zdrojem informací se stala Plzeň. Viktoria totiž absolvovala v Izraeli duel play-off Evropské ligy. S Beer Ševou vypadla, ale také si podle všeho přivezla virus. Její mužstvo sice ještě o víkendu odehrálo ligu, ale následně přišel problém. Trio povolané do národního mužstva (Zdeněk Ondrášek, Jan Kopic, Lukáš Kalvach) bylo odesláno zpět na západ Čech kvůli pozitivnímu testu jednoho z nich.

Utkání skupiny B2 fotbalové Ligy národů: Česká republika - Skotsko, 7. září 2020 v Olomouci. Na zemi zleva Liam Cooper ze Skotska a Stanislav Tecl z ČR.
Fanoušci o reprezentační zápasy nepřijdou. Sledovat je budou moci zdarma v kině

Plzeň však nebyla sama. Podobně dopadl Salcburk. Tamní klub hrál na konci září o Ligu mistrů proti Maccabi Tel Aviv. Hosté válčili s nákazou, přijeli bez řady opor. Prohráli. Radost v Rakousku vystřídal vztek po zápase měli v Salcburku tři nakažené, a proto je mužstvo v karanténě.
 
Přesně tomu se chce reprezentace vyhnout.

V Izraeli bude v naprosté izolaci. Hotel bude mít jen pro sebe, nebudou v něm ani kuchaři. „Což znamená dopravit na místo i veškerý proviant,“ popsal Malík.

Dvě výhry

Virus není jediným soupeřem, který na mužstvo kouče Jaroslava Šilhavého čeká. Po nepříliš silném Kypru totiž přijde mnohem složitější zkouška. Stejně jako o pár dnů později ve Skotsku. 

„Budeme se snažit oba zápasy Ligy národů vyhrát. Izrael má silné a disciplinované mužstvo. Ale jestli chceme myslet na vítězství ve skupině, musíme v obou zápasech bodovat,“ naplánoval kouč Šilhavý.

V tuto chvíli je Česko ve skupině druhé, má jednu výhru ze dvou utkání. V čele je Skotsko se čtyřmi body za vítězství a remízu. Vyhoupnou se Češi po evropském zájezdu nad něj?

Čeští fotbalisté zvítězili na Kypru 2:1
Ospalá výhra. Čeští fotbalisté na Kypru neexcelovali, přesto zvítězili 2:1
Jaroslav Šilhavý
Šilhavý je rád za výhru. Teď budeme mít konečně čas na fotbal, pochvaluje si