Jediný gól vstřelil v posledních vteřinách prvního poločasu nádhernou střelou Jan Kopic. Velkou zásluhu na výhře Viktorie má i brankář Aleš Hruška, který chytil ve druhé půli domácímu Fleišmanovi pokutový kop.

První velkou šanci zápasu měl v úvodu po ukázkové šajtli Limberského záložník Ekpail, ovšem jeho střelu hlavou obránci Ostravy odvrátili.

Další velkou příležitost měl plzeňský Čermák, jehož střelu zblízka brankář Laštůvka neudržel v rukou a dorážku Řezníka srazili obránci Baníku.

Největší šanci zápasu si vypracovali baníkovci pět minut před koncem první půle. Jakub Šašinka poslal míč z levé strany před branku, kde zakončoval úplně volný Šindelář. Jeho střelu ale tečoval Hubník a na zemi ji vyrazil ještě brankář Hruška.

Nejkrásnější akce zápasu přišla v samém konci první půle. Limberský přistrčil míč Kopicovi, který si seběhl více do středu, parádně z pětadvaceti metrů zatočil míč k tyči a překonal bezmocného Laštůvku – 0:1.

V úvodu druhé půle Viktoria ustála kritickou situaci. Střet Hrošovského s domácím Fillem zkoumali sudí u videa a rozhodčí Proske nařídil penaltu. Tu ale Hruška skvělým zákrokem Fleišmanovi chytil!

Lubomír Hrudička, ředitel letiště Plzeň - Líně
Na dovolenou z letiště Líně? Možná už příští rok

Obrovskou příležitost rozhodnout zápas měl plzeňský Řezník, na kterého zívala odkrytá branka, jenže zadák Viktorie poslal nepochopitelně míč ve stoprocentní šanci hlavou vedle pravé tyče.

Hra měla spád a šance se střídaly na obou stranách. Osamocený Fillo střílel sám před brankou, ale Hruška vytasil další skvělý zákrok a míč na brankové čáře vyrazil.

Baník měl i další velkou šanci, když Jakub Šašinka zachytil přihrávku Řezníka a běžel sám na Hrušku. Naštěstí vracejí se Hejda ho účinně atakoval a Šašinkův obstřel tak skončil vedle levé tyče.

Na druhé straně střídající Petržela připravil obrovskou šanci Řezníčkovi, jenže ten sám před bankou v koncovce totálně selhal.

Viktoria i v téměř sedmiminutovém prodloužení těsný náskok uhájila a z Ostravy si odvezla tři velmi důležité body.

Velkou zásluhu na cenné výhře měl kromě střelce jediného gólu Jana Kopice a výtečného gólmana Aleše Hrušky také obránce David Limberský, který předvedl výborný výkon. Bohužel dostal čtvrtou žlutou kartu a v příštím ligovém zápase bude chybět.

Plzni se tak vydařila odplata za středeční vyřazení od Baníku v MOL Cupu. Ostrava naopak nedokázala porazit v lize Viktorii už po šestnácté v řadě.

Plzeňský Václav Svoboda (na snímku vpravo) ve výskoku v pátečním zápase Juniorky proti Liberci.
Zmar. Mladíci Viktorie doma prohráli s Libercem

Pavel Vrba (trenér Viktorie): “Bylo to vyrovnané utkání, v poli i na šance. Baník neproměnil penaltu, u nás zase Řezník nedal gól do prázdné branky. Začátek zápasu nám vyšel, v prvním poločase jsme byli lepší. Ve druhé půli byl zase lepší Baník, který zjednodušil hru a diváci ho tlačili k tomu, aby dal gól. Myslím si, že to pro diváky bylo zajímavé utkání, doufám, že se fotbalem bavili. Řezníčka jsme postavili proto, že jsme chtěli rychlostně potrápit zadáky Baníku. Jakub odehrál zápas velice dobře, vybojoval spoustu míčů. S jeho výkonem jsem spokojen.”

Bohumil Páník (trenér Ostravy): “Plzeň je po herní stránce výborná a my jsme jí byli vyrovnaným parterem. Nedali jsme ale penaltu, a proto nemáme ani bod. Náš herní projev je ale příslibem do dalšího utkání. Hráče za jejich výkon pochválím.”

Baník Ostrava – Viktoria Plzeň 0:1

Branka: 45. Kopic. ŽK: J. Šašinka, Stronati – Limberský. Rozhodčí: Proske – Pospíšil, Flimmel. Diváci: 12 919.

Baník: Laštůvka – Mešaninov (86. Pazdera), Šindelář, Stronati, Fleišman – Fillo, Jánoš (83. O. Šašinka), Jirásek, Holzer – Hrubý, J. Šašinka. Trenér: Páník.

Viktoria: Hruška – Řezník, Hejda, Hubník, Limberský – Procházka, Hrošovský – Ekpai (68. Havel), Čermák, Kopic (75. Petržela) – Řezníček (86. Chorý). Trenér: Vrba.