Povzbuzeni pátečním vítězstvím ve šlágru nejvyšší domácí soutěže proti Spartě vstoupí fotbalisté Viktorie Plzeň na trávník Stadio Olimpico, domovského svatostánku AS Řím, se kterým si to dnes večer rozdají o body do základní skupiny G v nejvěhlasnější klubové soutěži světa - Lize mistrů.

Zatímco Viktoria z prvního utkání proti CSKA Moskva vybojovala bod za domácí remízu 2:2, italští válečníci ve svém úvodním vystoupení nebodovali, když po velmi matném výkonu prohráli ve Španělsku s Realem Madrid 0:3.

Úterní soupeř Viktorie, který v letošním ročníku Ligy mistrů obhajuje semifinálovou účast z minulého ročníku milionářské soutěže, se však pomalu, ale jistě zvedá. Po matném začátku v italské Serii A, kdy z úvodních pěti duelů získal stejný počet bodů, zabral.

Po jasné domácí výhře nad Frosinone (4:0) a víkendovém skalpu městského rivala Lazia Řím (3:1), poskočil v tabulce už na osmou příčku. „Poslední zápasy našeho dnešního soupeře jsem samozřejmě viděl. Utkání Ligy mistrů v Madridu i víkendový duel v domácí lize proti Laziu. Hlavně v městském derby AS Řím ukázal, jak obrovskou sílu má,“ varuje trenér Viktorie Pavel Vrba. „Domácí mužstvo má svoji tvář, rychlý přechod do útoku, kvalitní hráče a v neposlední řadě Edina Džeka,“ dodal kouč Plzně.

A zuby si hráči AS brousí i na plzeňskou Viktorii, se kterou se v posledních dvou letech utkají potřetí. V živé paměti mají fanoušci nejúspěšnějšího českého klubu posledního desetiletí souboje v rámci základní skupiny Evropské ligy. Plzeň před dvěma lety doma s AS remizovala 1:1, na slavném stadionu soupeře padla 1:4. Hlavně díky hattricku bosenského kanonýra Edina Džeka, který by v sestavě Římanů neměl chybět ani v úterním duelu. Tam bychom mohli vidět také českého reprezentačního útočníka Patrika Schicka.

Jan Kovařík
Rádi bychom uhráli nějaký bod, říká Kovařík

Koho na trávníku ale fanoušci určitě neuvidí, je plzeňský záložník Jan Kopic, který se v pátečním šlágru fotbalové ligy nešťastně zranil a do hlavního města Itálie ani neodcestoval. „Myslím si, že máme široký kádr a kvalitní hráče, kteří mohou Kopiho (Jana Kopice - pozn. redakce) nahradit. A myslím si, že ať už na jeho místě nastoupí kdokoliv, tak se bude snažit zápas odmakat naplno a pomoci mužstvu co nejlepším výkonem,“ uvedl obránce Viktorie Plzeň Radim Řezník, který před dvěma lety v zápase EL na římském stadionu chyběl. „Uvidíme, kolik diváků sem nakonec přijde, ale je to Liga mistrů a já se na atmosféru moc těším,“ sdělil pravý bek Viktorie.

A v jaké sestavě pětinásobný český šampion dnes večer nastoupí? To trenér Pavel Vrba neprozradil. „Nějakou představu mám, v trénincích jsme nacvičovali různé varianty, existuje několik možností. Jaká ale bude sestava, to se hráči dozví až před samotným zápasem,“ zůstal tradičně tajemný Pavel Vrba, kouč Viktorie Plzeň. „Vzhledem k tomu, že ale asi budeme víc bránit, je možné, že šanci dostane znovu Roman Procházka. Jako proti Spartě,“ uzavřel plzeňský lodivod.

Duel mezi AS Řím a Viktorií Plzeň začíná v úterý večer v 21.00 hodin a přímým přenosem ho vysílá O2 TV Sport.

Fotbalisté Viktorie Plzeň slaví jediný gól do sítě pražské Sparty, který si po střele Romana Procházky nešťastně vstřelil hostující Radakovič.
Jsem hlavně rád za tři body, říká Roman Procházka