Přišli tak před reprezentační přestávkou nejen o první body v nové ligové sezoně, ale také o první místo tabulce, na které se posunula Slavia. Oba týmy mají po osmnácti bodech, o bod zpět je Sparta.

Západočeši podlehli v Edenu domácí Slavii popáté v řadě, aniž by vstřelili gól.

Viktoria, která poprvé v ligové sezoně nastoupila v oranžových dresech, začala v Edenu sebevědomě, ale už ve třetí minutě její elán zchladila vedoucí branka Slavie. Zmrhal poslal do šestnáctky Plzně centr, na který si naběhl nehlídaný Souček a hlavou nedal Kozáčikovi šanci 1:0.

Plzeň dál bojovala, do slibných příležitostí se dostali Krmenčík a Čermák, ale nic z nich nevytěžili.

Ve 36. minutě se v souboji v šestnáctce hostů Coufal opřel do Zemana, který zahrál rukou a sudí po konzultaci s videorozhodčím nařídil penaltu. Kozáčik pokutový kop Hušbauerovi vyrazil, hrálo se dál a Hubník v souboji před plzeňskou brankou fauloval Sýkoru. Sudí Ardeleanu nařídil během minuty druhou penaltu, ze které se už Stoch nemýlil a poslal Slavii do dvoubrankového vedení – 2:0. Ještě předtím byl Hubník vyloučen a Viktoria hrála o deseti.

Ilustrační foto
Viktoria startuje v úterý prodej balíčků vstupenek na Ligu mistrů

Plzeňský trenér Pavel Vrba stáhl ze hřiště Čermáka a na trávník poslal stopera Hejdu, který nastoupil po dlouhé pauze zaviněné zraněním.

Plzeň držela v početním oslabení dvougólový odstup do 71. minuty, kdy se po centru Hušbauera prosadil střelou od tyče Zmrhal – 3:0.

Slavia byla v utkáni jednoznačně lepším týmem, Plzeň vyslala první střelu na branku Slavie v 87. minutě Hořavou.

Zaslouženou výhru Pražanů korunoval v nastaveném čase svojí druhou brankou v zápase opět hlavou Souček – 4:0.

Hlasy po utkání

Pavel Vrba (trenér Viktorie): „Výsledek ovlivnil brzký inkasovaný první gól a pak pokutový kop a červená karta. Slavia je mužstvo, které dokáže využít početní převahy. Hráče jsem o poločase nabádal, aby si drželi prostory, chodili do brejků a zkusili zahrozit ze standardních situací, ale Slavia nás do ničeho nepustila a výsledek ještě potvrdila. Soupeř byl důraznější, silovější, přímočařejší a to rozhodlo. Dostali jsme facku, kterou třeba předtím dostala Slavia s Jabloncem. To se prostě stává, uvidíme, kdo dostane další.

Radim Řezník (Obránce Viktorie): „Potkaly se dva týmy, které hrají nahoře a dobrý fotbal. Nás položil brzký gól a pak už se to s námi vezlo. Na začátku zápasu jsme nějaké náznaky měli, ale nedotáhli jsme je. Pak přišla jedna penalta, druhá penalta a červená. Potom už to bylo v deseti těžké. Řekli jsme si, že počkáme třeba na nějaký brejk, ale to se nám vůbec nedařilo.“

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Výsledek mě samozřejmě těší. Rozhodl začátek, kdy jsme byli hodně aktivní, donutili jsme soupeře k chybám a měli šance. Plzeň je ale těžký soupeř a museli jsme pro výsledek hodně udělat. Utkání rozhodla naše aktivita, presink, represink a náročný způsob hry. Musíme v tom ale pokračovat i v jiných zápasech.“

Slavia Praha – Viktoria Plzeň 4:0 (2:0)

Branky: 4. Souček, 40. Stoch (pen), 71. Zmrhal, 90+1. Souček, ŽK: Hušbauer, Ngadeu – Hubník, Limberský, Krmenčík, 2. ŽK (ČK): 38. Hubník, Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Pospíšil. Diváci: 17 338.

Slavia: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli (11. Kúdela), Bořil – Souček – Stoch (72. Baluta), Hušbauer, Sýkora (83. Škoda), Zmrhal – Tecl. Trenér: Trpišovský.

Viktoria: Kozáčik – Řezník, Pernica, Hubník, Limberský – Hořava, Hrošovský – Petržela (60. Ekpai), Čermák (41. Hejda), Zeman (82. Kovařík) – Krmenčík. Trenér: Vrba.

HC Škoda Plzeň – JYP Jyväskylä 4:2
Paráda. Škoda v Lize mistrů svalila i obhájce Jyväskylä a vede skupinu