Byl to parádní zápas, i když se smutným koncem pro plzeňské fotbalisty i jejich fanoušky. V domácí odvetě 3. předkola Evropské ligy sice viktoriáni porazili belgické Antverpy 2:1, ale v součtu s porážkou 0:1 ve venkovním zápase se s poháry loučí.

„Odehráli jsme úžasné utkání, od 15. minuty jsme hráli skvěle. Je obrovská škoda, že se nepodařilo postoupit, i když jsme tomu byli k tomu postupu hodně blízko. Rozhodují góly a my jsme dostali v závěru jeden, který rozhodl. Ale myslím, že za dnešní výkon se nemusíme stydět,“ říkal plzeňský kouč Pavel Vrba na tiskové konferenci po zápase.

A měl pravdu, všichni viktoriáni prožili ve čtvrtek v Doosan Areně inkfartový večer. Plzeňští fotbalisté nejprve dlouho nemohli dát gól, přes 80 minut marně dobývali defenzivu belgického celku.

FC Viktoria Plzeň vs Royal Atnwerp FC
Viktoriány zchladil déšť a Mbokani

Až devět minut před koncem dorazil Krmenčík na brankové čáře hlavičku Havla, která stejně směřovala do sítě, a zajistil tak svému celku prodloužení.

I v něm hnala zaplněná aréna svoje miláčky dál za postupem. A když se v sedmé minutě nastavení trefil Krmenčík podruhé, byli svěřenci Pavla Vrby blízko k postupu. Ale naděje trvala jen čtvrt hodiny.

Po ojedinělé akci Antverp, kteří už hrály bez vyloučeného Secka, propadl trestný kop Refaelova až k Mbokanimu, jenž potvrdil pověst střelce a určil konečný výsledek zápasu.

Závěrečný tlak domácího týmu už zvrat nepřinesl.

Poprvé od roku 2014 se tak nebude v Plzni hrát skupina evropských pohárů. Přestože hráči ve čtvrtek opouštěli trávník se sklopenými hlavami, tentokrát se nemají za co stydět. Hráli hodně aktivně, vyslali 25 střel na branku soupeře, ale dali jen dva góly

„Pokud budeme takhle pokračovat, o Plzeň se nebojím,“ prohlásil hned po zápase trenér Vrba.

A nelze s ním než souhlasit, výkon v domácím zápase proti Antverpám dal naději na lepší zítřky. I když tým prochází generační obměnou a zápasy s evropských pohárů budou chybět stejně jako finance z nich v klubové pokladně.

„Ze sportovního hlediska je vyřazení pro klub špatně. Nebudeme zase sbírat zkušenosti z mezinárodní scény, které jsou k nezaplacení. Na druhou stranu si nemyslím, že by klub měl mít nějaké jiné problémy,“ reagoval Pavel Vrba na novinářský dotaz.

Michael Krmenčík
Krmenčík: Svoje góly bych vyměnil za postup

Už předtím v televizním rozhovoru připustil, že dojde ke zúžení hráčského kádru, který byl stavěný na účast v pohárové Evropě.

„Samozřejmě, že mít 24 hráčů je v téhle chvíli neudržitelné. Je pravděpodobné, že někteří odejdou,“ prozradil trenér Viktorie.

Jisté je, že další pokračování už bude bez slovenského záložníka Patrika Hrošovského, pro kterého to byl ve čtvrtek poslední zápas v dresu Viktorie Plzeň.

Včera se rozloučil se spoluhráči a zamířil na angažmá do belgických Brugg. Zítra při FORTUNA:LIZE v Teplicích (výkop v 19 hodin) už se budou muset viktoriáni obejít bez něho.

Je to je další důkaz toho, že se tvoří nová Plzeň. „A proč nebýt postupem času zase tak úspěšní?,“ položil si řečnickou otázku útočník Michael Krmenčík.

I on by měl být jedním z nositelů síly.

Trenér Plzně Pavel Vrba
Kouč Vrba litoval po vyřazení zahozených šancí