Během nich získali plzeňští fotbalisté pětkrát český titul a třikrát si zahráli prestižní Champions League.

Přesto musel šefík, jinak mu hráči neřeknou, řešit v létě neobvyklé věci. Hned tři hráči z úspěšné éry po sezoně skončili – Marek Bakoš, Daniel Kolář a Milan Petržela.

„Věk nejde zastavit, Plzeň musí projít nějakou generační obměnou, musíme ji zachytit včas,“ říkal Adolf Šádek v rozhovoru s novináři na soustředění v Rakousku.

Byl v dobrém rozmaru. Jak dlouho ta uvolněná nálada vydrží?

„Jak se začne blížit liga, bude to houstnout. To poznáte i vy… Možná už na úterní tiskovce,“ usmál se po téměř hodinového povídání.

Z hráčů, kteří jsou v týmu od začátku úspěšné éry už zůstává jen David Limberský. Je tak výjimečný?

I jemu už tikají biologické hodiny, byť on si to nemyslí. Ani u Limby ten věk nejde zastavit, ale zatím výkonnost má. A myslím, že ještě mít bude. Dokonce se ptal, jestli nebudeme jednat o prodloužení smlouvy, ale k tomu se můžeme vrátit v zimě. Nemám strach, že by mi ho někdo ukradl v 36 letech nebo že by ho někdo přeplatil, to snad ani nejde. (úsměv)

Po sezoně ale tři jiné opory (Petržela, Bakoš, Kolář) opravdu skončily, přepadla vás nostalgie?

Milan, Limba, Baky a Kolda jsou kluci, ke kterým mám opravdu strašně blízko, kteří to začali psát vlastně od začátku se mnou. Na chvilku mě ta nostalgie možná přepadne, ale na pokoji, když jsem sám, nedávám to klukům moc najevo, protože vím, že i pro ně je to nesmírně těžké. Skončila jim jedna životní etapa. Je otázka, jak je každý z nich připravený na další život po Viktorii Plzeň.

A myslíte, že jsou?

To ukáže až čas, ale myslím, že ne každý z hráčů je připravený na to, že za ně nebude vytvářený ten servis, nejen na hřišti a kolem něj. Já to tak mám a možná je moje chyba, že se hráčům snažím ulehčit i některé životní věci. Ne všude to tak je. Doufám, že všem klukům, kteří budou odcházet z Plzně, se bude dařit a zvládnout ten život po Viktorii Plzeň.

A je ona připravena na život bez nich?

To prokáže až soutěž, my se na to připravujeme průběžně. Přišla spousta nových hráčů, ale jestli si tady vybudujou takové výsadní postavení jako Kolář, Bakoš, Petržela, to je otázka času. Ač to trenér nerad slyší, už jsme trochu ztráceli drajv. Ti noví kluci Ligu mistrů ještě nehráli. Možná nebudou mít v některých fázích až tak vysokou kvalitu, možná budou chybovat. Ale mají obrovský předpoklad, zaujetím, nasazením pro hru. A ti kluci před nimi jim ukázali cestu. Já věřím, že tohle by nás zase mohlo posunout vpřed.