„Nevyhrávali jsme osobní souboje, vlastně jsme je ani nepodstupovali,“ kroutil hlavou nový plzeňský kouč Michal Bílek.

A nelze s ním než souhlasit. Výkon jeho týmu byl mdlý, prakticky neohrozil soupeřovu branku. A když v závěru první půle inkasoval a navíc přišel o vyloučeného Kašu, prakticky rezignoval na to s vývojem něco udělat.

Výsledkem toho byla ostudná porážka 0:3.

„Já jsem Plzeň sledoval už delší čas. Kádr tady není špatný, ale má výsledkové problémy. Proti Pardubicím to vygradovalo. Čeká nás spousta práce,“ posteskl si trenér Bílek.

Jenže času má zoufale málo. Už ve čtvrtek čeká viktoriány v plzeňské Doosan Areně finále tuzemského poháru MOL Cup proti pražské Slavii, která jim nedávno v lize uštědřila debakl 1:5.

To byl ještě na plzeňské lavičce slovenský kouč Adrian Guľa, který se po následné domácí remíze s Příbramí (3:3) musel poroučet. Jenže s Bílkem zatím nepřišlo výsledkové ani herní zlepšení.

Přitom plzeňské Viktorii jde v závěru sezony o hodně.

Kromě prestiže a přízně fanoušků především pak o účast v letní kvalifikaci evropských pohárů. Tu jim samozřejmě může zajistit i výhra ve finále poháru se Slavií.

Ale může na to tým při současné formě vůbec pomýšlet?

Ilustrační foto.
Béčko znovu prohrálo. Slavili Klokani

Zvlášť když Slavia je rozjetá a MOL Cup rozhodně nebere na lehkou váhu. Trenér Trpišovský kvůli němu dokonce šetřil některé opory.

„Uzpůsobili jsme tomu celý uplynulý týden. Na jeho začátku hráči dostali dva dny volno, což jsme neměli od 10. ledna. Pak jsme dost trénovali, po dlouhé době jsme měli prostor i pro silové tréninky a dynamiku. Vlastně se už od čtvrtka chystáme na finále,“ přiznal Trpišovský.

Jeho tým má už nějaký čas mistrovský titul v kapse, ale nezastírá, že touží získat double. Pohárová trofej by se hodila i plzeňské Viktorii, ale ta se zmítá poslední dobou ve vlastních problémech.

Nepomohla ani změna na trenérském postu. Zdá se, že nebude snadné ani uhájení páté příčky, která znamená boj o účast v nové Evropské konfederační lize. Ano, viktoriáni mají vše stále ve svých rukou. Stačí jim k tomu v lize porazit doma Ostravu a pak vyhrát i u sestupující Opavy. Ale i to může být problém.

V každém případě je potřeba zabrat, nechat na hřišti všechno a pak se snad i výsledky dostaví. Se současným přístupem to půjde stěží.

„Musí tam být větší touha a snaha s výsledkem něco udělat,“ má jasno i nový plzeňský kouč Michal Bílek.

Na něm teď je, aby do týmu potřebné atributy napumpoval. Jinak bude další rok bez Evropy. Dokáže to?