„Kalvi má odehrané skoro všechny minuty, pro naši hru je velmi důležitý, stěžejní hráč,“ uznal ve čtvrtek asistent trenéra Marek Bakoš.

Ano, Kalvach se od svého příchodu z Olomouce v létě 2019 okamžitě zařadil mezi opory plzeňské Viktorie. V základní sestavě chyběl zřídkakdy. Ve FORTUNA:LIZE to bylo dokonce jen jednou, když ho ještě trenér Pavel Vrba 27. července 2019 šetřil proti Karviné (3:2) na následnou odvetu kvalifikace Ligy mistrů na hřišti Olympiakosu Pireus (0:4).

Od té doby už Kalvach v lize nechyběl ani jednou, v této sezoně vynechal osm minut. Prvních šest doma právě proti Zbrojovce (4:1) a další dvě s Karvinou (0:1). I v pohárovém zápase s FK Přepeře (7:0) odehrál 81 minut.

Teď v Brně však usedne jen na tribunu. Kdo zastane jeho úkoly na fotbalovém pažitu?

„Už nějaký čas jsme se připravovali, že Kalvi může kvůli kartám vypadnout. Máme připravené nějaké alternativy, jak ho nahradit, aby to co nejméně ublížilo naší hře,“ nechtěl být pomocník slovenského kouče Adriana Guľy konkrétní.

„Může to naopak přinést nové prvky a budeme nebezpečnější, přímočařejší,“ naznačoval Marek Bakoš.

Klára Strnadová.
Cíl zůstává stejný, hlásí Strnadová před fightem s náhradní soupeřkou

Letos Kalvacha dvakrát na pár minut střídal slovenský fotbalista Miroslav Káčer, jenže ten od ledna laboruje se svalovým zraněním. V Mladé Boleslavi (2:2) už byl sice připravený na lavičce, minule proti Bohemians 1905 však nebyl v nominaci.

Podle Bakoše je teď připravený naskočit, stejně jako další záložník Aleš Čermák. „Čermi i Kačka jsou odhodlaní nastoupit, jsou připravení a v dobré kondici,“ prohlásil Bakoš s potěšením. „A pro náš tým je to velmi dobrá zpráva, protože se nám do hry vrací dva velmi kvalitní fotbalisté po zranění,“ doplnil bývalý vynikající útočník plzeňské Viktorie.

Ale pojďme zpátky k původní otázce, kdo dostane šanci ve středové formaci místo Kalvacha?

Bude to skutečně Káčer, nebo slovenský trenérský tým zvolí jinou, překvapivou variantu?

Moc jiných alternativ se nenabízí, zkušený Tomáš Hořava je stále na marodce.

Takže všechno spíš ukazuje na Káčera, kterého si přivedl trenér Guľa po předčasném konci 25letého záložníka v Žilině loni na jaře.

Ve viktoriánském dresu toho ale Káčer zatím příliš neodehrál. V české lize nasbíral 375 minut, celý zápas odehrál jediný – na Bohemians (4:1), od začátku nastoupil ještě dvakrát – doma proti Mladé Boleslavi (2:1) a naposledy loni 4. října v Olomouci (2:2). Od té doby jen paběrkoval, na jaře i kvůli zranění ještě nehrál vůbec.

Přijde jeho šance v Brně?