Šlágr ligového podzimu se blíží, v sobotu 11. března od 18 hodin se fotbalisté Viktorie Plzeň, druhý tým tabulky, představí na hřišti vedoucí Slavie. Od úterý je možné vstupenky na zápas 23. kola FORTUNA:LIGY koupit i ve Viktoria shopu u Doosan Areny. Vstupenky do sektoru hostí (119/120/121) jsou za 510 Kč a platit je nutné v hotovosti. Viktoria shop je otevřený denně od 9 do 17 hodin a před sobotním domácím zápasem s Olomoucí od 12 hodin.

Ani jeden z pěti zápasů bez inkasovaného gólu. Taková je bilance fotbalistů Viktorie Plzeň v jarní části FORTUNA:LIGY. Přitom právě skvělá defenziva dovedla tým trenéra Michala Bílka před rokem až na český trůn a na tuzemské scéně se jí mohli pyšnit i na podzim.

„Zatímco na podzim si mohli být jistí, že je soupeři nepotrestají, teď inkasují prakticky z každé vážnější akce,“ vypozoroval i televizní spolukomentátor Erich Brabec, někdejší skvělý stoper a později trenér.

Jeho slova podtrhuje i situace před vyrovnávací brankou Liberce v sobotním domácím zápase, která snad nešla ani považovat za brankovou příležitost.

Tedy zpočátku určitě ne. Vždyť si to slovenský útočník Ľubomír Tupta zamířil s míčem u nohy snad do pěti bránících hráčů. Ale nikdo z nich ho nedokázal zastavit, prošel mezi zadáky a přízemní střelou k tyči nedal šanci ani brankáři Staňkovi.

Plzeňský fotbalista Jan Kopic oslavil 300. ligový start vstřeleným gólem do sítě Slovanu Liberec
Teď už jsem legenda, smál se Kopic. Čeká pozvánku do národního týmu

„To byla zbytečná branka. Takhle lehce se nemůže hráč soupeře dostat až do pokutového území,“ zlobil se pak plzeňský kouč Michal Bílek.

Ale na jaře nešlo o ojedinělý případ, zbytečných branek už viktoriáni inkasovali víc. „Pracujeme na tom, aby defenziva byla pevnější. Dostali jsme sedm gólů, dva z toho byli vlastní,“ připomněl trenér Viktorie nešťastné zásahy obránců Havla a Jemelky v zápasech s Hradcem Králové, resp. Českými Budějovicemi. V obou případech to bylo v Doosan Areně.

Po poslední porážce na Slovácku (0:2) udělal trenér Bílek v defenzivní čtveřici změny, na svém postu zůstal jen kapitán Hejda.

Na pravý kraj se vrátil Holík, Havel se přesunul nalevo, odkud se Jemelka posunul do stoperské dvojice. Zdá se, že týmu to prospělo, krajní beci byli aktivní směrem dopředu. Teď bude ještě potřeba vyladit defenzivní stránku.

Jan Kopic se raduje z vedoucí branky v síti Liberce v sobotním utkání, v němž plzeňská Viktoria vyhrála 2:1.
Když Kopic do Plzně přišel, drze si vzal na dres desítku po Horváthovi

„Obrana dělá tituly, na jaře jsme i díky dobré defenzivě vyhráli ligu,“ připomněl zkušený záložník Jan Kopic, který býval známý tím, že se mu příliš bránit nechtělo.

Ale po nástupu kouče Bílka musel i zkušený fotbalista svoje návyky změnit. „Trenér nastolil trochu jiný systém. Hodně dbá na defenzivu, každý brání svého hráče. Ale ono je to jednoduché, buď se tomu přizpůsobíte, nebo nebudete hrát,“ říkal už v dřívějším rozhovoru pro Deník.

Teď má jasno…

„Potřebujeme už uhrát vzadu nulu, abychom získali sebevědomí,“ doplnil Kopic.

Ideálně už v příštím domácím zápase, k němuž přijede do Plzně olomoucká Sigma. Hraje se v Doosan Areně v sobotu od 15 hodin.

Trenér Michal Bílek burcuje fotbalisty Viktorie Plzeň v ligovém utkání s Libercem.
Byly to nervy až do konce, uznal plzeňský trenér Bílek po výhře nad Libercem