V této soutěži zvládli bez větších problémů úvodní domácí zápas play-off, po gólech Havla a Mosquery porazili CSKA Sofia 2:0.

„Jsme teprve v poločase. Euforie není namístě, soupeř bude doma nebezpečný,“ varoval plzeňský kouč Michal Bílek navzdory jasnému čtvrtečnímu vítězství.

„Uhráli jsme výborný výsledek, ale je potřeba se na odvetu opravdu dobře připravit. Hrajeme o hodně,“ doplnil trenér Viktorie.

Milan Havel v souboji s bulharským útočníkem Georgi Jomovem.
Havel: Výsledek je super, ale jsme teprve v poločase

Je zajímavé, že tým táhnou fotbalisté, s nimiž se před sezonou příliš nepočítalo. Gólman Hruška měl být dvojkou mezi tyčemi, ale po zranění Staňka chytil šanci za pačesy a teď podruhé v řadě udržel čisté konto.

SOFIE ŠANCE NEMĚLA

Byť mu tentokrát při střele Jomova ze 17. minuty pomohla tyč. „Nevybavuji si, že by měl soupeř jinou šanci,“ řekl pak v televizním rozhovoru autor první plzeňské branky Milan Havel, který tentokrát nastoupil na levém kraji obrany.

To proto, aby napravo zůstal Radim Řezník. Ten už byl v létě dokonce na odchodu z Plzně, trénoval individuálně, ale pak se zranil Havel a zkušený bek chytil svoji šanci.

„Je úžasné, jaký má cit pro náběhy do vápna,“ chválil ho během čtvrtečního zápasu televizní spolukomentátor Pavel Karoch.

Havel tak musel doleva, ale popasoval se s tím na výbornou. „Však mě také Viktorka jako levého beka kupovala,“ připomněl Milan Havel léto 2017, kdy přicházel při zdravotní kalamitě během soustředění v Rakousku. Tehdy se téměř naráz zranili Hubník, Kovařík a Limberský.

ZRANĚNÝ JE I KANONÝR

Letos provázejí viktoriány snad ještě větší trable, ve čtvrtek kvůli zranění nemohli hrát Kalvach, Kopic, Hejda, Čermák, Ndiyae a na poslední chvíli vypadl i francouzský kanonýr Beauguel.

„Má lehčí svalové zranění. Určitá komplikace to byla, ale nedalo se nic dělat,“ vysvětloval Bílek. „Ale Chorý to zvládl velmi dobře, byl platný,“ doplnil 56letý kouč. Přesto věřím, že bude Beauguel brzy v pořádku.

Aspoň na lavičce už byl gólman Staněk a blíží se i návrat Kopice, jenž už trénuje s týmem. Ale často dostávají šanci hráči, s nimiž se moc nepočítalo. Třeba mladý Dominik Janošek v záloze.

JANOŠEK CHYTIL ŠANCI

„Pomohla mně i zranění spoluhráčů. Tady je obrovská konkurence, nutí nás dřít. Jsem šťastný za každou šanci, dám do toho všechno,“ řekl Janošek, který ve čtvrtek odehrál jubilejní stý soutěžní zápas. „Pěkné číslo, ve 23 letech je to docela dobré,“ usmál se mladík.

Jan Brož završuje vítězný hattrick v kvadriatlonu.
Pilsenman: Brož završil vítězný hattrick, v triatlonu slavil Kamaryt

A trenér ho chválil. „Byl hodně aktivní, často na míči, rozehrával akce. Má dobrou kopací techniku, dobře vidí hřiště. Jeho fotbalovost nám hodně pomáhá,“ řekl Bílek na adresu mládežnického reprezentanta, který nastupuje ve středu pole s bývalými parťáky z týmu do 21 let Šulcem a Buchou.

Nejlepší zápas od letního přestupu do Plzně odehrál kolumbijský křídelník Mosquera, který vše korunoval druhým gólem. „Neměl dobrou výkonnost, ale drželi jsme ho v sestavě, protože víme, co v něm je. Bojoval jako lev. Věřím, že k tomu přidá fotbalovost a bude ještě daleko platnější,“ řekl na jeho adresu trenér Bílek.

BRABEC JEN NA LAVIČCE

No a pak je tady stoperská dvojice, nový kapitán Pernica a Kaša. „Vycházeli jsme z aktuální formy. Stopeři zahráli v Liberci dobře, nechtěli jsme do toho sahat,“ vysvětloval Bílek, proč přišel reprezentant Brabec už podruhé jen na posledních pár minut.

„Kuba toho po Euru moc nenatrénoval, naopak až do zápasu v Liberci odehrál všechno. Věřím, že si malinko odpočine, nabere síly a bude pořád platným hráčem,“ doplnil plzeňský kouč.

Už v neděli čeká jeho tým v Doosan Areně od 16 hodin zápas 5. kola FORTUNA:LIGY s Karvinou, která na jaře v Plzni vyhrála 1:0.

Do Plzně přijede Karviná
Mezi pohárovými zápasy s bulharským CSKA Sofia čeká fotbalisty plzeňské Viktorie v neděli od 16 hodin ligové utkání s Karvinou, které bude mít speciální charitativní nádech. Viktoriánské srdce pomáhá společně s Gambrinusem hledat nové dárce krve pro fakultní nemocnici a zároveň zve na utkání i nevidomé fanoušky, pro které chystá ve spolupráci s Českým rozhlasem Plzeň i speciální komentář. Ale hlavně myslí viktoriáni na plný bodový zisk.
„Karviná je nepříjemný soupeř, i když se jí nepovedl začátek soutěže,“ připomněl asistent trenéra Pavel Horváth, že soupeř má po čtyřech kolech jen dva body. „Ale na to se nemůžeme spoléhat. Chceme a musíme doma potvrdit dobrou formu a zvítězit,“ doplnil. (zs)