Vytočený fotbalista z Konga následně vstal a dal jednomu z fanoušků hlavičku. Trefil však jiného borce!

„Na základě našeho šetření nebylo jasně prokázáno, ani z výpovědí některých zástupců frýdeckého klubu, že by šlo v tomto případě o rasismus,“ potvrdil předseda DK FAČR pro Moravu Milan Lapeš.

„Mimo jiné i tresty byly v tomto kontextu mírné, ve spodní hranici,“ upřesnil.

Divizní fotbalisté Slavičína (v modrém) v rámci středečního 1. kola MOL Cupu doma vyřadili třetiligový Frýdek-Místek v prodloužení 3:2. Foto: pro Deník/Jan Zahnaš
Rasismus ve Slavičíně! Manzia z Frýdku po urážce udeřil hlavou diváka

I když rasismus prokázán nebyl, pochybení ze strany pořadatelů bylo potrestáno pětitisícovou pokutou.

„Domácí pořádající klub je odpovědný za chování svých fanoušků, které bylo klasifikováno jako obzvláště hrubé,“ doplnil Lapeš.

Naopak fotbalista „Válcoven“ Bidje Manzia byl za napadení diváka potrestán stopkou na tři soutěžní zápasy.

„Byl vyprovokován, v jeho prospěch hovoří i jeho dosavadní fotbalová bezúhonnost,“ dodal předseda DK.

Zatímco celek z Valašska trest přijal, Slezané zvažují možnost odvolání.

„Mrzí nás, co se stalo. Přestože nejsme policie a nemáme tato práva, podařilo se nám vyslechnout diváky, kteří byli účastníky incidentu. Ale podle našich informací k žádnému rasistickému útoku nedošlo. Stále trváme na tom, že klub jako takový rasismus v jakékoliv podobě odmítá a vždy bude proti němu bojovat,“ zdůraznil místopředseda TVD Slavičín Bronislav Münster.

Fotbalisté Slavičína (v modrých dresech) ve středu v rámci 1. kola Mol Cupu vyzvali Frýdek Místek. Závěr poznamenal incident, po kterém si Slezané stěžovali z rasistického útoku na jejich fotbalistu.
Dohra rasistické aféry. Slavičín se zlobí na Frýdek-Místek kvůli zraněním

„Rozhodnutí a trest disciplinární komise respektujeme, přijímáme, odvolávat se nebudeme. Zda aktéři incidentu budou celou záležitost řešit občansko-právní cestou, je již na nich,“ pokrčil rameny valašský funkcionář, jenž více celou věc odmítl komentovat.

Zástupce Frýdku-Místku jsme oslovili s žádostí o vyjádření, doteď ale neodpověděli.