Může to být výjimečný transfer. Z Pardubic rovnou do zahraničí? Ano. Zdá se, že Lukáš Horníček si k sedmnáctým narozeninám nadělí zahraniční angažmá. Český reprezentant už odcestoval do Portugalska.

„O Lukáše byl zájem z více klubů. Došlo k dohodě a měl by odejít na roční hostování s opcí do portugalského klubu SC Braga,“ potvrdil Vít Zavřel, sportovní manažer FK Pardubice. „Odlétá tam s maminkou a s agentem, aby se podíval na prostředí, kde bude působit. Jede si to tam omrknout a doladit svoje osobní smluvní závazky. Už je to jen na něm,“ doplnil Zavřel.

Legendární útočník Libor Došek po třech letech oblékl dres Slovácka.
Došek přeje Slovácku: Doufám, že v pohodě bude hrát do desátého místa

V Pardubicích působil Horníček od sedmi let a po celou dobu ho provázela pověst velkého gólmanského talentu. „Přišel k nám z Dobříkova a pak se postupně vyvíjel dál, pokaždé byl přesunut o kategorii výše. Věděli jsme, že je to gólman s takovými parametry, že mu náš klub může být malý,“ řekl Martin Shejbal, trenér brankářů Pardubic.

Ve svých šestnácti letech začal pravidelně trénovat s A-týmem a chytal celostátní ligu dorostu. V květnu se pak ukázal na mistrovství Evropy hráčů do 17 let. „O Lukáše se zajímaly i kluby ze Španělska či Německa. Obrovský zájem o něj u nás měla i Sparta Praha,“ uvedl Zavřel.

Za druholigový tým Pardubic si zachytal v přípravných zápasech, soutěžní premiéru stihl za divizní rezervu. Teď už míří do zahraničí. „Jsem nohama na zemi a vím, že takoví brankáři se často nerodí. Máme tady šikovné kluky, ale Lukáš míří výše, a to svým talentem, parametry a tím, jak má fotbal nastavený v hlavě. Budeme mu držet palce,“ poznamenal Shejbal.

Braga skončila v minulém ročníku portugalské ligy na čtvrté pozici, v roce 2011 si zahrála finále Evropské ligy.

Fotbalisté Osvětiman zahájili letní přípravu utkáním proti bývalým hráčům prvoligového Slovácka.
Kowalík sváděl porážku v Osvětimanech na Šumulikoského