Zatímco na podzim paběrkovali a sbírali body spíše sporadicky, tak v jarní části krajského přeboru je pro ně situace úplně jiná. Daleko příjemnější.

Fotbalisté Stříbra zvítězili v sobotním duelu 25. kola nad Lhotou 4:3 po penaltovém rozstřelu a ve druhé polovině sezony si připsali na své konto již čtyřiadvacet bodů. To je o třináct více než za celý podzim. A to do konce letošního ročníku, který zejména ve středu tabulky připomíná tlačenici, zbývá ještě pět kompletních kol.

Přitom vítězství nad Lhotou se nerodilo vůbec lehce. Stříbro totiž po půlhodině hry prohrávalo už 0:3. „Měli jsme opravdu špatný vstup do zápasu. Hosté nás přehrávali. My nehráli vůbec dobře. Lhota měla navrch především ve středu hřiště a my museli být rádi, že se do kabin šlo pouze za stavu 0:3,“ přiznal trenér stříbrského Baníku Jakub Eliáš.

Ten musel v poločasové přestávce zvýšit hlas a to nakonec neslo potřebné ovoce. „Druhé dějství bylo úplně o něčem jiném. Začali jsme hrát, byli lepším týmem. Podařilo se nám vstřelit kontaktní gól. A když jsme přidali druhou branku, tak jsem už věřil, že máme na to zápas otočit. To se nakonec povedlo. V závěru vyrovnal Šmídl a v penaltách jsme byli úspěšnější,“ byl rád Eliáš.

Stříbro se díky devátému jarnímu vítězství (byť tři výhry byly za dva body) posunul do středu tabulky. „Příjemná změna. Hraje se nám o poznání lépe než na podzim. Hodně nám pomohl přesun Demjana do útoku. Tento hráč udrží spoustu míčů, je nebezpečný. A také jsme se dost zlepšili v obraně. Už nedostáváme tak laciné góly jako na podzim,“ vidí hlavní příčiny rapidního zlepšení stříbrský lodivod.

Ten však i přes brilantní jarní formu zůstává při zemi. „Je pravda, že na jaře patříme mezi nejlepší, ale střed tabulky je nesmírně vyrovnaný. Od šestého místa po baráž je strašně malý bodový rozdíl. A my se samozřejmě chceme baráži vyhnout. Nyní nás čeká cesta na Petřín, a i když tam nejedeme v roli favorita, chceme urvat nějaký bod. O něj se popereme,“ slibuje fanouškům Eliáš.

OBRAT BOJOVNÍKŮ Z HORNÍ BŘÍZY

Výborné utkání odehráli o víkendu v nejvyšší krajské soutěže také fotbalisté Horní Břízy, kteří na domácím trávníku přivítali čtvrté Mýto. Favorit z Rokycanska vedl rychle 2:0, jenže borci z Horní Břízy ukázali srdce pravých bojovníků, do poločasu skóre otočili a ve druhé půli si dokráčeli za pohodlnou výhrou 6:2.

„Vítězství přišlo v pravý čas,“ narážel trenér vítězného mužstva Martin Löffelman (na malém snímku) na fakt, že jeho družina zvítězila poprvé po pětizápasové šňůře porážek. „Do utkání s Mýtem jsme ale vstoupili přímo alibisticky. Nedostupovali jsme soupeře, nebyli jsme důrazní a soupeř šel do zaslouženého vedení,“ ohlížel se za úvodem bitvy trenér Horní Břízy.

Ten pak během hry zvýšil hlas a jeho „rockové“ vystoupení přišlo na úrodnou půdu. „Po dvaceti minutách během hry jsem hodně křičel. Hráči dostali „klystýr“ přímo na hřišti. To je asi nabudilo, protože začali hrát úplně jinak. Do poločasu jsme skóre otočili, byť je pravda, že jsme byli i velmi produktivní. Ze čtyř střel na branku jsme vstřelili tři góly. Jeden pokus pak ještě skončil na tyči,“ uvedl Löffelman.

Dva góly v úvodu druhé půle pak jeho svěřencům hodně pomohly a celý zápas definitivně rozhodly. „Asi klíčový moment zápasu. Pak se nám hrálo dobře a dovedli jsme zápas do vítězného konce,“ liboval si šéf týmu ze severu Plzeňska.

Na vítězství 6:2 se hattrickem podílel zkušený Vlastimil Kožíšek. „Už to potřeboval, jsem za něj moc rád. Když se mu daří, je pro mužstvo velmi prospěšný,“ dodal spokojený Löffelman.

Filip Herajt (sedící druhý zleva) naskočil do rozjetého prvního zápasu finále s Karvinou a mužstvo podržel.  
Karviná umí soupeře vynervovat, říká Filip Herajt