Souboj na ostří nože. Tedy za předpokladu, že by to byl hokej. V tomto případě spíš nelítostný souboj na ostré špunty u kopaček. Přesně taková bitva se dá očekávat od sobotního divizního derby mezi Přešticemi a Tachovem. Oba týmy v minulém kole vybojovaly bod. Přeštice remizovaly na půdě Dobříše, hráči Tachova doma v přestřelce zase se Sedlčany.

Před sezonou by byli mírným favorité hosté z Tachova, jenže po pěti odehraných kolech situace není až tak jednoznačná. Tachovu se výsledkově příliš nedaří, domácí Přeštice zase v domácím prostředí valí. A to s vekou elegancí. Svěřenci trenéra Luboše Vašicy letos před vlastními fanoušky deklasovali Jindřichův Hradec, s porážkou o dvě branky pak z jižního Plzeňska odjela silná Soběslav. Navíc, přeštičtí borci si z domácího areálu vytvořili téměř nedobytnou tvrz. Doslova. Od října loňského roku se totiž nestalo, že by Přeštice doma nebodovaly. Jejich bilance je skvostná, dvanáct zápasů – devět výher a tři remízy. A to už není úplně zanedbatelný statistický údaj.

„Tachov má ty nejvyšší ambice, takže nás čeká nesmírně těžké utkání. Původně jsme kvůli rekonstrukci hřiště pro potřeby devatenáctky Viktorie Plzeň v Lize mistrů chtěli utkání odehrát až 26. září, ale soupeř na tuto možnost nepřistoupil. Takže budeme hrát v sobotu, ale kde, to se dozvíme až den před zápasem. Doufám ale, že doma,“ vysvětluje situaci kouč Přeštic Luboš Vašica.

Ilustrační foto
Hokejová extraliga startuje. Plzeň vyzve Liberec

Odčinit týden starou porážku 1:5 na půdě Berouna chtějí v zítřejším souboji 6. kola Fortuna divize A fotbalisté Klatov. Družina trenéra Michala Čadky hostí na domácím hřišti Soběslav. „Odehráli jsme teď špatné utkání v Berouně. Už ve druhém kole jsme doma navíc ztratili s Admirou Praha, takže se chceme zase dostat zpátky na vítěznou vlnu. Domácí prostředí nám dává povinnost zvítězit. Soběslav je velice nepříjemný soupeř. Vloni byla z jihočeských týmů nejvýše. Jejich fotbal sleduji, protože sám jsem z jižních Čech. Soběslav chce stejně jako my hrát fotbal, bude to jistě zajímavé utkání. A já doufám, že se šťastným koncem pro nás,“ přeje si klatovský trenér Michal Čadek.

Šlágr kola odehrají ve vodách Fortuna ČFL fotbalisté Domažlic, kteří v sobotu dopoledne jedou do Prahy na hřiště silného Vltavínu, který před týdnem v reprezentační přestávce porazil pražskou Spartou 3:1. V okleštěné a béčkové sestavě, ale porazil. A to se počítá – vždycky. „Vltavín měl možná trošku horší vstup do soutěže, ale už se pomaličku herně zvedá. Na jejich hřišti se navíc často nevyhrává. Pro nás je teď ale důležité, aby se nám uzdravili marodi,“ uvádí kouč Jiskry Domažlice Pavel Vaigl.

Velmi těžký duel čeká také fotbalisty Rapidu Plzeň hrající krajský přebor. Zkušený tým doplněný o nadějné dorostence se již v pátek od 17.30 hodin představí na půdě silných Rokycan. A výlety Plzeňanů na cizí trávníky zatím nepatří mezi nejoblíbenější činnosti. Rapid totiž prohrál na Petříně 0:6, na hřišti nováčka z Tlumačova padl 0:1.

Milan Gulaš.
Náš cíl? Přece nakonec zvednout pohár, říká kapitán Gulaš