Exploze v lovosické chemičce Preol zranila tři podnikové hasiče. Jednoho z nich transportoval vrtulník s velmi vážnými zraněními do popáleninového centra. K výbuchu došlo v separátoru řepky, který měl předtím závadu.

Exploze se ozvala krátce před 23. hodinou v hale o rozměrech 35x20x25 metrů. Vybuchl tam vysoce hořlavý hexan, těkavá látka, která se používá k vyextrahování oleje po vylisování olejnatých semen. Zraněni byli tři lidé. „Jeden z nich utrpěl velmi vážná zranění a byl vrtulníkem transportován do popáleninového centra,“ řekl mluvčí záchranářů Prokop Voleník. Vrtulník zamířil do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Ilustrační foto.
Havárie motorkáře na Litoměřicku skončila tragicky. Zraněním podlehl

Další dva muže se středně těžkými zraněními převezly sanitky do nemocnic v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Zdravotní problémy měl na místě ještě čtvrtý člověk, toho ale výbuch přímo nezasáhl, do špitálu putoval se srdečními problémy.

Kouř a jiskry

Výbuchu předcházel výjezd podnikových hasičů. Ti v noci zamířili k zahoření kabeláže v separátoru řepky. To bylo uhašeno, problém ale nastal poté. „Při odchodu z budovy došlo k výbuchu a ke zranění zasahujících hasičů,“ popsal mluvčí hasičů Milan Rudolf. Plechy z budovy odlétly až na vedlejší železnici, najel na ně i projíždějící vlak. K jeho poškození ani k dalším zraněním ale nedošlo. Podle rybářů, kteří z protějšího břehu celé neštěstí viděli, došlo nejdříve k velkému výbuchu, poté se z oken budovy vyvalil kouř a jiskry.

V areálu Preol zasahovalo v průběhu noci dvanáct jednotek hasičů. Profesionálních i dobrovolných. Nyní hlídají budovu, ochlazují ji a dohašují požár. Do ovzduší podle nich jedovaté látky neunikly. „Předpokládáme, že ohnisko budeme dohašovat do večerních hodin,“ dodal v úterý dopoledne Milan Rudolf.

Festival Hradní hrátky na nádvoří hradu v Úštěku
FOTO: Hradní hrátky bavily muzikou i divadlem a pomohly nemocnému chlapci

Příčiny požáru se budou teprve prošetřovat, experti musí vyčkat, až bude místo přístupné. Po první explozi hrozily v Lovosicích další výbuchy, hasiči ale riziko snížili na minimum. Halu okamžitě ochlazovali. Na žádost zástupců firmy pak ale s ochlazováním vodou v noci přestali z důvodu ohrožení statiky. Hala byla dále chlazena stabilním hasicím zařízením. Pro jistotu, aby žádné chemikálie neunikly do vody, ucpali hasiči odvodné kanály a postavili norné stěny. V průběhu dne začali hasiči opět místo ochlazovat, pomáhala jim výšková technika, ale také vrtulník s termokamerou.

V noci musela policie kvůli zásahu u výbuchu uzavřít komunikaci I/15. „Silnice už je opět průjezdná,“ řekla v úterý 6. července ráno policejní mluvčí Alena Bartošová. Prozatím stále uzavřená je ale železniční trať Lovosice – Česká Lípa, na úseku z Lovosic do Žalhostic nahradily vlaky náhradní autobusy.Společnost Preol, která paří do skupiny Agrofert, zpracovává řepkový olej a je největším výrobcem biopaliv u nás.

Podle informací Deníku byli minimálně dva z nich bývalí profesionální hasiči z lovosické hasičské stanice. Ten, který dopadl nejhůře s popáleninami obličeje a horní části těla, pracuje již několik let jako podnikový hasič v jednotce Lovochemie, byl přepraven do popáleninového centra v Praze. Druhý hasič, který teprve před nedávnem odešel od profesionálů do výsluhy a nastoupil do závodní jednotky, měl v pondělí teprve druhou směnu v novém zaměstnání. Jemu výbuch popálil ruce a je nyní v ústecké Masarykově nemocnici. Třetí hasič je jen s lehčím zraněním v litoměřické nemocnici.