Na první pohled tichý, bezkonfliktní chlapec. Z amerického Sacramenta přijel do Brna za příbuznými s vidinou nového života. Šok však čekal na obyvatele brněnských Ivanovic, když koncem května v roce 2013 spatřili kouř nad jedním z rodinných domků. Do garáže se proto sousedé dostali vlastními silami, co ale spatřili, nikdo nečekal.

„Začali rozhrabávat popel a našli v něm mrtvolu. Syn říkal, že zahlédl bezvládnou ruku s hodinkami a pak z dálky tělo,“ řekla tehdy redaktorovi Rovnosti přímo na místě žena ze sousedství. V domě policisté posléze objevili další tři těla. Prvním podezřelým se vzápětí stal bratranec zavražděné ženy, tehdy dvacetiletý Kevin Dahlgren.

Josefa P. vedou na vazební zasedání u krajského soudu v Ústí nad Labem
Muž vyhrožoval zabitím vlastního dítěte. Extrém i podle expertů

Od vynesení rozsudku nad několikanásobným vrahem uplynulo v úterý přesně pět let. Podle kriminalistů se však stále jedná o největší masovou vraždu, kterou se v posledních letech zabývali.

„S ohledem na počet obětí byl tento případ s velkou pravděpodobností jedním z nejzávažnějších, s jakým jsme se dosud setkali“ zhodnotil po letech tragédii ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil. O život Dahlgren připravil čtyřčlennou rodinu. Otce hudebníka, matku učitelku a jejich dva syny, kteří tou dobou studovali na střední a vysoké škole.

Navzdory rychlému zásahu policistů se Dahlgrenovi bezprostředně po vraždě povedlo uprchnout zpět do Spojených států. Hned na letišti jej však zadrželi američtí policisté. K jeho vydání do České republiky pak vedla trnitá cesta. „Američané tehdy své občany ke stíhání do jiných zemí nevydávali,“ vzpomínal Tržil. Po dlouhých jednáních však v tomto ohledu dosáhlo Česko prvenství. Koncem srpna 2015, o více než dva roky později od chladnokrevného masakru, vydaly Spojené státy Dahlgrena jako prvního Američana v historii k trestnímu stíhání do zahraničí.

Odvolání zamítli 

Doživotí. Tak zněl po necelých dvou měsících od začátku hlavního líčení rozsudek vynesený brněnským krajským soudem. „Oběti usmrtil zvlášť surovým způsobem a zabil víc osob. Na jeho kalhotách nalezli genetikové v devětatřiceti skvrnách krev všech čtyř obětí. Pětadvacet z nich vzniklo dopadem krve na oblečení,“ zdůvodnil své rozhodnutí předseda soudního senátu Michal Zámečník.

Dahlgren se na místě odvolal, olomoucký vrchní soud však odvolání o tři čtvrtě roku později zamítl.

Ve Lhotě pod Horami, části obce Temelín na Českobudějovicku, byla zavražděna mladá žena.
Z podezřelého úmrtí na jihu Čech je vražda. Muž ženu patrně umlátil

Pro Dahlgrenova obhájce znamenal případ zejména velkou výzvu. „Z hlediska profese se určitě jednalo o zajímavou a jedinečnou kauzu, osobní život mi ale nijak neovlivnila,“ konstatoval advokát Richard Špíšek.

Mladíkovu příčetnost lékaři několikrát prozkoumali. Podle psychiatrických posudků trpěl poruchou osobnosti, vraždy ale vykonal vědomě. Za mřížemi valdické věznice strávil Kevin Dahlgren rok a půl, 11. ledna 2018 se ve vězeňské cele oběsil.