Šedesát z asi šesti set třiceti figur z plastelíny už se na první záběry chladí v připravené lednici. „Každou postavu máme vymodelovanou hned několikrát. Loutky totiž uvnitř nemají žádnou mechanickou kostru. Budeme je měnit jednu za druhou a v okamžiku, kdy se zdeformují příliš, jednoduše vytáhneme z lednice další,“ vypráví scénárista, animátor a režisér Podolský, za nímž stojí kupříkladu oblíbený večerníček Krysáci.

Snímky z natáčení poslední čtvrté řady Policie Modrava. Točilo se na hřbitově ve Velharticích, hradě Rabí, na sušickém Svatoboru, u Annína, ve sklářském muzeu v Rajsku, hřbitovním kostele v Kašperských Horách, Nemilkově, Švihově i jinde.
Poslední řada Policie Modrava je hotová. Další díly nebudou, říká režisér Soukup

První z deseti dílů seriálu o třech rodinách hovínek z Brna by diváci mohli v kinech spatřit už letos v září. Následovat by už za dva a půl roku měl i celovečerní film. „Rok a půl jsme připravovali ateliér. Nyní asi dva týdny chystáme hlavní scénu. Ta se objeví v každém díle. Divákům se otevře pohled na Brno, Petrov či Špilberk. V každém díle taky na úvod stylově projede šalina,“ ukazuje redaktorce Deníku Rovnost autor projektu, jehož cena stoupá k deseti milionům korun.

Jen pro představu – denně zhruba osmičlenný nejužší tým Hovnaysových natočí na deset sekund z jednoho dílu. Na všechny díly pak padne až tři čtvrtě tuny plastelíny. „Seriál má být vlastně takovým výtvarně i technicky sofistikovaným sitcomem. Hlavním tématem budou vztahy v rodinách, z nichž jedna žije v zadku, jedna v kadibudce a jedna ve křoví. Vzájemně se navštěvují a překonávají běžné životní překážky,“ nastiňuje obsah Hovnaysových Podolský s tím, že skutečný dramatický zlom přijde až později ve filmu.

Někteří herci odmítli 

Tvůrci projektu se na počátku potýkali s odmítnutími od řady herců, kteří se obávali svoje hlasy propůjčit postavičkám k tak kontroverznímu tématu. „Ovšem ti, kteří přijali, přijali s nadšením. Hlavní postavy tak namluví Martin Dejdar, Jan Rosák, Lucka Vondráčková, oblíbená dvojice Richard Genzer a Michal Suchánek, dále pak Jarda Dušek, takový náš hnací motor. Ale také Slávek Bílský, Jiří Lábus, Marek Sýkora či Gábina Vodrážková. Snad jsem na žádné ze jmen nezapomněl," vyjmenovává s úsměvem animátor.

Vojtěch Vodochodský a Anna Fialová jako Petr Sepéši a Iveta Bartošová
Minisérie Iveta si říká o pokračování. Zatím ale hrdinku přebíjí Sepéši

Společně s prvním dílem má na trh vstoupit také vlastní řada cukrovinek nebo nápojů s logem Hovnays. Jít má mimo jiné kupříkladu i o řadu bylinkových čajů proti zácpě či na průjem. „Rádi bychom, aby pak každý rok vycházel jeden vinyl s pohádkami, které by namlouvali jednotliví herci. Kromě toho chystáme také vydání příběhové knížky a knížky o tom, jak Hovnays vůbec vznikal," pokračuje Podolský.

Seriál, a potažmo i film, jemuž tvoří ústřední melodii punkrockové Tři sestry, by tvůrci rádi nabídli také na zahraniční trh. A to tam, kde sklidili úspěch Krysáci či Pat a Mat.