Nová technika bude stát 740 tisíc a v provozu bude ve druhé polovině srpna. „Pro mě je to dobrá zpráva. Se třemi dětmi chodíme do knihovny v centru Blanska pravidelně. V teplých měsících se tam ale prakticky nedalo vydržet. Bylo tam strašné vedro a špatný vzduch. Větrání nepomohlo. Proto jsem za klimatizaci rád,“ řekl jeden z blanenských čtenářů Petr Novotný.

Podle ředitele knihovny Lukáše Dlapy se teploty v budově často vyšplhaly až přes třicet stupňů. Jižní stěna objektu je totiž prosklená a ve slunečných dnech funguje jako skleník. „Slunce se do ní navíc díky zakřivení budovy opírá velkou část dne. Zároveň je velký problém jednotlivá oddělení vyvětrat, protože přes noc musí být z bezpečnostních důvodů okna zavřená. Často tak máme už od rána v knihovně ke třiceti stupňům,“ uvedl Dlapa.

Ilustrační foto.
RegioJet jedoucí do Prahy bude ráno opět zastavovat ve Skalici. I v neděli

Nejhůře na tom byla studovna a čítárna ve třetím patře. A o patro výš pak výstavní místnosti a ředitelna. Nepříjemné klima bylo také v dětském oddělení, které se nachází pod střechou budovy. „Několikrát se stalo, že knihovníci v práci kolabovali a skončili v pracovní neschopnosti. Problém pravidelně nastával také v kulturní místnosti na přednáškách, které navštěvují desítky lidí. Po pár minutách už se tam nedalo dýchat,“ poznamenal Dlapa.

Původně chtěli zástupci města udělat letos klimatizaci ve všech prostorách knihovny. Nakonec budou jen tři okruhy z pěti. „Kvůli omezenému financování budou mít klimatizaci jen nejproblémovější prostory. Studovna a čítárna ve třetím patře. Dále pak kulturní místnost a dětské oddělení o patro výš,“ informoval Jiří Svoboda z blanenského investičního odboru.

Blanenské sídliště Písečná.
V Blansku rychle rostou nové byty. Pro developery je zajímavé i sídliště Písečná

Dodal, že v první fázi už dělníci loni na podzim do zmíněných prostor nainstalovali vzduchotechniku a upravili elektroinstalaci. Přibližně za 360 tisíc korun.

Městská knihovna Blansko má bezmála tři tisíce registrovaných čtenářů. Z toho je asi devět set do patnácti let.