Šlo o původně výukovou zbraň - ČZ 75 - vyrobenou v devadesátých letech minulého století ve zbrojovce v České republice. Neznámo jak ji někdo upravil na střelbyschopnou pistoli, u které se naštěstí v době činu projevila konstrukční vada. Ta způsobila, že se zbraň zasekávala.

Ta způsobila, že se zbraň zasekávala. V opačném případě by mrtvých bylo zřejmě podstatně více.

Střelnice Corrado v Ostravě.
Jak se bránit střelám? Zájem o neprůstřelné vesty na Ostravsku vzrostl

„Myslíme si, že kdyby použil normální plně funkční zbraň, tak by ty následky mohly být ještě závažnější,“ uvedl šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel, podle kterého byla zbraň upravena z takzvaného řezu.

SOFISTIKOVANÁ ÚPRAVA

„Je to v podstatě znehodnocená zbraň pro výukové účely. Laicky řečeno, jsou tam vyříznutá okénka, aby šlo vidět na mechaniku zbraně,“ dodal Kužel s tím, že výuková pistole byla vyrobena přibližně před třiceti roky. Kdo ji upravil, a jak se dostala k Vitáskovi, není zatím jasné. Policie v této chvíli neví, zda ji Vitásek sám upravil, nebo ji už koupil jako střelbyschopnou.

Dům, ve kterém střelec vyrůstal a v poslední době sem pravidelně dojížděl, v úterý hlídala policie.
Kdo byl střelec z Ostravy? Dle místních normální člověk. Myslel, že má rakovinu

„Odborníci se vyjádřili, že úprava byla provedena velmi sofistikovaně. I samotní experti ze zbrojovky se podivovali, jak se ji podařilo zprovoznit. To, že se zbraň zasekla, za to mohla konstrukční vada,“ dodal náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

PROBLÉMY SE ZBRANÍ

Problémy se zbraní potvrzují i svědci. „Máme již vyslechnuto na padesát svědků, ať již byli přímo na místě, nebo poblíž místa, prostě byli nějak zataženi do té události. Shodně potvrzují, že ta zbraň nebyla perfektně funkční, zasekávala se,“ řekl Kužel.

Zásah policie ve Fakultní nemocnici Ostrava po střelbě, úterý 10. prosince 2019 v Ostravě.
Střelba ve Slaném připomněla ostravský masakr. U něj policie dál odkrývá pozadí

V současné době již není možné výukové zbraně uvést do funkčního stavu. Zajišťuje to legislativa a další právní úpravy, které nařizují speciální úpravu. V době prodeje výše zmíněné zbraně však platila jiná pravidla.

MOTIV

Policisté také nadále zjišťují motiv Vitáskova činu. Vyslýchají známé a spolupracovníky šíleného střelce, čekají na závěry znaleckých posudků, zkoumají i desítky hodin videozáznamů, které by měly přinést další informace.

Zásah policie ve Fakultní nemocnice Ostrava - střelba, 10. prosince 2019 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Ohledně motivu se ubíráme několika směry. Může to být zdravotní stav somatický, zdravotní stav psychický, nebo tam může být jiný problém, že se ten člověk dostal do problémů, které nebyl schopen řešit.

Tragédie se odehrála 10. prosince po sedmé hodině ranní v čekárně traumatologické ambulance Fakultní nemocnice Ostrava. Vitásek na místě zastřelil pět lidi, další dvě oběti zemřely později. V nedalekém Děhylově pak Vitásek spáchal sebevraždu.

Tomáš Kužel, ředitel krajského ředitelství MS kraje na tiskové konferenci 16. prosince 2019, Staré Hamry.
Šéf policie Kužel o střelbě ve FNO: Stát se to může znovu, kdykoliv a kdekoliv

Spekuluje se o tom, že trpěl utkvělou představou o svém onemocnění rakovinou. Dle jeho mínění mu lékaři nevěnovali dostatečnou péči a pozornost. Střelba mohla být pomstou.

Střelba v ostravské nemocnici.Zdroj: Deník