„Bylo to příšerné, strašně jsem se bála, že mi něco udělá. Zamkl a asi hodinu mě nutil k sexu. Byl neodbytný a tahal mě přitom i za vlasy,“ svěřila se Deníku dívka, které v době události bylo teprve patnáct let. Podle ní byl muž ovlivněn alkoholem.

Turek s německým občanstvím nakonec dívku asi po hodině věznění z bytu propustil, aniž by ji k sexu přinutil či jinak ublížil.

„Pustil mě, až když jsem mu slíbila, že to nikomu neřeknu,“ popsala dívka.

Ilustrační foto.
Kolotoč narazil s dívkou do zdi. Přestupek, který nikdo neřešil

Jakmile ale odešla z bistra, potkala matku. Když se ji svěřila, co se stalo, šli ihned na policii.

„Dcera byla vyděšená a rozcuchaná. Nemohli jsme to tak nechat a šli to rovnou oznámit,“ svěřila se Deníku matka dívky.

„Slyšela jsem, že často obtěžoval i jiné mladé dívky, podle mne je nemocný. Nechceme, aby se to stalo ještě někomu jinému,“ dodala.

Utekl ze země

Případem, který se stal 11. července 2018 se začali zabývat pelhřimovští kriminalisté. Ti dnes osmačtyřicetiletého cizince obvinili z omezování osobní svobody a svádění k pohlavnímu styku. Za to mu hrozí až tříletý trest a vyhoštění ze země. Podle obvinění měl dívku omezit na osobní svobodě, když ji proti její vůli držel pod zámkem v pokoji a za úplatu se domáhal pohlavního styku. Fyzická újma dívce nevznikla. Trpěla ale psychickými problémy.

Podle informací Deníku se obviněný jmenuje Ali Özer a jakoukoli vinu popírá. Po činu navíc utekl ze země. Podle úřadů je v Německu. Na soud do České republiky se s největší pravděpodobností nechystá.

Martina Vosyku přivedla k soudu eskorta
Vražda v nelegální herně: Obžalovaný vinu popírá

Pelhřimovský soud se mu snaží opakovaně doručit předvolání k hlavnímu líčení, ale zatím marně. Nepodařilo se to ani tento týden, kdy se mělo konat již jednou odročené líčení. Obhájce obviněného cizince Deníku řekl, že je s klientem v kontaktu, ale k českému soudu asi nedorazí kvůli údajným zdravotním problémům.

Mravnostní trestné činy stpouply

Podle policejních statistik na Vysočině v loňském narostl počet mravnostních trestných činů o téměř 9,5 procenta. Loni kriminalisté vyšetřovali celkem 127 případů, objasnit se jim podařilo třiaosmdesát z nich. Z třiceti případů znásilnění vyřešili osmnáct věcí. Dalším závažným trestným činem je pohlavní zneužívání, kterých bylo čtyřiačtyřicet. Objasněno bylo jednatřicet případů.

„K tomuto druhu trestné činnosti dochází nejčastěji mezi osobami stejného nebo přibližně stejného věku, které jsou mladší patnácti let,“ upozornila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ilustrační foto
Nepoctivou účetní potrestal soud podmínkou a zákazem činnosti